mezeler.gen.tr
meze
Sosyal Medyada Paylaş
Girit Mezeleri
Çerkez Mezeleri
Patatesli Mezeler
Meze İsimleri
İzmir Meze
Meze Dolabı
Tavuklu Mezeler
Rum Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Yoğurtlu Mezeler
Salata Ve Mezeler
Kolay Meze
Meze
Pratik Meze Tarifleri
Meze Tabağı
Meze Türleri
Antep Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifi
Meze Yapımı
Özel Meze Tarifleri
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Kumpir Mezeleri
Hatay Mezeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Atıştırmalık Mezeler
Fasulye Mezeleri
Mantar Meze
Balık Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Biber Mezeleri
Salata Meze Tarifleri
Balığın Yanına Meze
Soğuk Meze Tarifleri
Kahvaltılık Mezeler
Tüm Sayfalar >>









Kuru Domates Mezesi

Kuru domates mezesi, ülkemizin her bölgesinde özellikle kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Domatesin insan vücuduna sağladığı faydalar bu meze ile aynı şekilde vücuda faydalar sağlamaktadır. Bu nedenle bu mezenin lezzeti bir yana insan sağlığına etkileri de oldukça fazladır. Genellikle kahvaltılarda tüketilen kuru domates mezesi, bazen yoğurtlu olarak ta tüketilmektedir. Bu tamamen kişilerin kişisel tercihleri ile alakalıdır. Ülkemizde en çok Kahramanmaraş yöresinde yapılan bu lezzet günümüzde ülkemizin her bölgesine yayılmıştır. Sizlerde bu eşsiz lezzeti evlerinizde rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Birazdan vereceğim tarifteki malzemeleri hazırlayarak yapılış bölümünü dikkatli bir şekilde okuyun. Söylediklerimi adım adım uygulayarak bu nefis kahvaltılık kuru domates mezesini yapabilirsiniz. Vereceğim tarif 4 kişilik ve yaklaşık 15-20 dakika içerisinde yapabileceğiniz bir yiyecektir. Üstelik bu mezeyi ister acı ister tatlı bir şekilde yapabilirsiniz. Bu sizin damak zevkinize bağlıdır. Fakat genellikle insanlar bu mezeyi kahvaltılarda tükettikleri için  daha çok tatlı şekillerde yapmaktadır. Eğer acı seviyorsanız acı yapmanızı tavsiye ederim. Hem lezzet olarak hemde fayda olarak bu mezeden daha iyi bir şekilde yararlanabilirsiniz. 

Malzemeler:
  • 10-12 adet kurutulmuş domates,
  • Bir miktar kekik,
  • 1 su bardağı  zeytinyağı,
  • 5-6 diş sarımsak,
  • Bir çay bardağının biraz altında elma sirkesi,
  • Bir tutam tuz ve son süsleme için birkaç dal maydanoz
Yapılışı: Derin bir kap içerisine bir miktar su koyarak suyun kaynaması için ocağın orta gözüne alıyoruz. Suyumuz kaynadıktan sonra kaynamış su içerisine kurutulmuş domatesleri koyuyoruz ve yumuşaması için ocağı kapatarak yaklaşık 10 dakika bekliyoruz. Bu süre sonrasında domatesiniz yumuşamış olacaktır. Bu süreyi iyi hazırlamalısınız aksi halde domatesler çok fazla yumuşayınca dağılabilir ve malzemeleriniz boşa gidebilir.

Kuru Domates Mezesi
Daha sonra yumuşayan domatesleri bir kevgir yardımı ile ya da kaşık yardımı ile kaynamış su içerisinden dikkatli bir şekilde dağıtmadan alalım. Bu domatesleri kurutmak amaçlı genellikle kağıt havlu gibi peçeteler üzerine koyarak işlemi tamamlayalım. Kağıt havlu domateslerin üzerindeki suyu çekerek daha hızlı bir kuruma sağlayacaktır.

Bu işlemlerden sonra artık yolu yarıladık. Şimdi kapaklı bir saklama kabı içerisine düzenli bir şekilde domatesleri kabın tabanına dizelim ve bir tutam tuzu serpiştirelim. Tuzun ardından biraz zeytinyağını dağıttıktan sonra  karabiber ve biberiyeleri serpiştirelim. bu sırada kullanmak istediğiniz ekstra baharatlar ya da malzemeler var ise kullanabilirsiniz. Bu domateslerin üzerini biraz geçecek kadar zeytinyağı kullanın ve artık neredeyse mezemiz hazır.

Kullandığınız zeytinyağı, tuz, karabiber ve dövülmüş sarımsağı ayrı bir kap içerisinde sos yaparak ta kullabilirsiniz. Bu şekilde hem daha pratik hem daha lezzetli bir kuru domates mezesi elde edebilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonra kabın ağzını sıkıca kapatınız.  Servis yapacağınız zaman bu meze üzerini maydanozları kullanarak süsleyebilirsiniz. Afiyet Olsun..

Yayınlanma Tarihi : 12.09.2015 10:44:49

Kuru Domates Mezesi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kuru Domates Mezesi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Havuç Mezesi

Havuç Mezesi, Havuç maydanozgiller ailesine ait olan bir sebzedir. Koni şeklinde köklü ve etli bir sebze olan havuç otsu yapıda olan bir bitki türüdür.  Ülkemizde yörelere göre bir çok değişik ad ile isimlendirilen havuç mezesi, ö...

Havuçlu Kabaklı Meze

Havuçlu kabaklı meze, görünümüyle bile iştah kabartan bir meze tarifidir. Havucun turuncu rengi, kabağın yeşil rengi harika bir uyum sağlar. Böyle sağlıklı sebzelerle hazırlanan meze tariflerini her zaman yapmalısınız. Her yaştan...

Havuçlu Yoğurtlu Meze

Havuçlu yoğurtlu meze, oldukça lezzetli ve yapımı kolay bir tariftir. Arada değişik meze tariflerini denemek isteyenler için tavsiye ettiğimiz havuçlu yoğurtlu meze, çok besleyicidir. Havucun bol miktarda A vitamini içermesi, yoğu...

Meze Nasıl Yapılır

Meze nasıl yapılır, Ana yemeklerden çok farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalık tatlardır. Yapılışları ise damak zevkine göre de...

Kabaklı Havuçlu Meze

Kabaklı havuçlu meze; Bir çoğumuz yemek masalarımızı bir birinden renkli ve lezzetli mezelerle süslemeyi çok severiz. Biz kadınlar hazırladığımız masaların övgü alsın isteriz. Bu nedenle de her zaman zengin görünümlü masalar hazır...

Dere Otlu Meze

Dere otlu meze, tarifi bu yararlı bitkiyi tüketmeniz için öneli bir fırsattır. Kendine has aroması nedeniyle dere otu taze olarak pek tüketilmeyen bir bitkidir. Ama bu şekilde mezesini hazırlarsanız, yemeklerde harika bir tarif ol...

Salata Meze Çeşitleri

Salata meze çeşitleri, Türk mutfağı salata meze çeşitleri bakımından zengin bir mutfaktır. Neredeyse her sebzeden salata ve meze yapılabilmektedir. Salata meze çeşitleri sofraları süslemek ve zengin bir sunum elde edebilmek için b...

Avokado Meze

Avokado meze, Avokado tropik meyvelerden bir tanesidir. Ana vatanı orta Meksika olan meyve ülkemizde de Karadeniz bölgesinde Rize'de Akdeniz bölgesinde ise Antalya civarında yetiştirilen bitkidir.Genel olarak Türk mutfağında ve ta...

Mantarlı Mezeler

Mantarlı mezeler, son yıllarda oldukça popiler mezeler arasında yer almaya başladı. Mantarı sevmeyen insan yoktur diye düşünüyorum ve ben mantarı her yemeğin yanına yakıştırıyorum. Mantar hem yemeklerin hem de mezelerin içerinde o...

Sıcak Meze Çeşitleri

Sıcak meze çeşitleri; soğuk meze çeşitleri ile kıyaslandığında hem çeşit olarak daha azdır hem de yapılışı biraz daha zahmetli olabilir. Ama sıcak meze çeşitleri daha doyurucu olduğu için oldukça fazla tercih edilir. Sıcak meze çe...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

meze, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017