mezeler.gen.tr
meze
Sosyal Medyada Paylaş
Girit Mezeleri
Çerkez Mezeleri
Patatesli Mezeler
Meze İsimleri
İzmir Meze
Meze Dolabı
Tavuklu Mezeler
Rum Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Yoğurtlu Mezeler
Salata Ve Mezeler
Kolay Meze
Meze
Pratik Meze Tarifleri
Meze Tabağı
Meze Türleri
Antep Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifi
Meze Yapımı
Özel Meze Tarifleri
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Kumpir Mezeleri
Hatay Mezeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Atıştırmalık Mezeler
Fasulye Mezeleri
Mantar Meze
Balık Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Biber Mezeleri
Salata Meze Tarifleri
Balığın Yanına Meze
Soğuk Meze Tarifleri
Kahvaltılık Mezeler
Tüm Sayfalar >>









Meze Tabağı

Meze Tabağı; Güzel bir akşamın başlangıç tabağı olabileceği gibi içki sofralarına eşlik eden sıcak ve soğuk yiyeceklerle hazırlanan tabaktır. Tabağın hazırlandığı duruma göre 4 ile 12 çeşit arasında değişen karışık mezelerle sunulur. Ülkemizde ve Ortadoğu'da ''Meze'', İtalya'da ''Antipasta'', Fransa'da ''Ordövr'', İspanya'da ''Taps'' ve Mağrip ülkelerinde ''Mukabalat'' olarak adlandırılan  yemek grubu, tek bir tabakta renk uyumuna göre servis edilir. Servis şekli değişik kültürlerde farklılık gösterebilir.
Ama tüm kültürlerde yemeğin ya da içkinin yanına verilen, doyurucu olmayan, hafif gıdalar seçilir. 

Meze tabağı hazırlanırken servis edilecek yer ve zamana göre meze çeşitliliği sağlanır. İçki sofrası için ayrı, yemeklerin başlangıç tabağı olarak sunulan meze tabağı ayrı, açık büfe ve kokteyllerde hazırlanacak meze tabakları farklıdır.  
Sıcak meze tabağı ve soğuk meze tabağı olarak ikiye ayrılır. 

Soğuk meze tabakları; Masa servisi yapılırken masadaki kişi sayısı kadar meze tabağı hazırlanır ve her bir kişiye bir meze tabağı servis edilir. 
  • Peynir çeşitleri, 
  • Turşular, 
  • Zeytinyağlılar;  zeytinyağlı sebze tabakları ile zeytinyağlı dolma ve sarmalar olarak farklı sunumları vardır. 
  • Kızartmalar; mevsimine göre her türlü kızarmış sebze üzerine yoğurt, domates sosu ya da limon zeytinyağı eklenerek servise hazır hale getirilebilir. Şakşuka, köpoğlu mançosu gibi mezeler de kızartılmış, domates biber ve  patlıcanla hazırlanırlar.
  • Yoğurtlu mezeler, Türk mutfağında en çok hazırlanan mezeler yoğurtlu mezelerdir. Bunlardan bazıları, haydari, yoğurtlu mantar, süzme yoğurt, cacık, yoğurtlu kabak ve yoğurtlu havuçtur. 
  • Pastırma, salam türü soğuk etler
  • Çirozlar, tuzla işlem görerek saklanmış ve kurutulmuş mezeler
  • Füme balık ve etler
  • Pateler
  • Cipsler, özellikle bira tarzı içkilerle servis edilirler. 
  • Meyveler
  • Ezmeler
  • Humus
  • Çemen
  • Taratorlar
  • Dip soslar 
Meze Tabağı
Sıcak meze tabakları; 
  • Mini börekler, en çok bilineni ve servis edileni sigara böreğidir. 
  • Mini köfteler, misket büyüklüğünü geçmeyecek şekilde hazırlanan köfteler yağda ya da fırında kızartılarak servis edilir. 
  • Midye tava; genellikle  soğuk bir meze olan tarator ile birlikte servise çıkarılır. 
  • Karides tava; genellikle mantar ve domates sosları ile servis edilir. Meze tabağının üzerine tereyağ ve limon suyu gezdirilir. 

Meze tabağı düzenlerken dikkat edilecek noktalar; 

  • Mezeler hazırlanırken ilk önem verilecek noktalardan biri birbirine yakışan gıdaların bir arada sunulmasıdır. 
  • Hazırlanan mezeler tabakta renk ve şekil uyumuna özen gösterilerek sunulmalıdır. 
  • Süslemeler abartısız ama tabağa özen gösterildiği izlenimini verecek şekilde olmalıdır. 
  • Birden fazla tabak hazırlanıyorsa tabak boyutları, çeşit ve miktarları aynı olmalıdır. 
  • Yoğurtlu mezeler gibi yarı akıcı mezeler sunulurken meze tabağındaki diğer  gıdalarında akışkanlığı düşünülmeli, farklı mezeler birbirine karışmamalıdır.
  • Karışık olarak hazırlanan meze tabaklarında her yiyecekten az miktarda konulmalıdır. 
  • Çiğ köfte gibi mezeler ise adabına uygun olarak limon dilimleri ve yeşillikleri ile sofraya konulmalı. 

Yayınlanma Tarihi : 12.09.2015 10:11:45

Meze Tabağı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Meze Tabağı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Havuç Mezesi

Havuç Mezesi, Havuç maydanozgiller ailesine ait olan bir sebzedir. Koni şeklinde köklü ve etli bir sebze olan havuç otsu yapıda olan bir bitki türüdür.  Ülkemizde yörelere göre bir çok değişik ad ile isimlendirilen havuç mezesi, ö...

Havuçlu Yoğurtlu Meze

Havuçlu yoğurtlu meze, oldukça lezzetli ve yapımı kolay bir tariftir. Arada değişik meze tariflerini denemek isteyenler için tavsiye ettiğimiz havuçlu yoğurtlu meze, çok besleyicidir. Havucun bol miktarda A vitamini içermesi, yoğu...

Havuçlu Kabaklı Meze

Havuçlu kabaklı meze, görünümüyle bile iştah kabartan bir meze tarifidir. Havucun turuncu rengi, kabağın yeşil rengi harika bir uyum sağlar. Böyle sağlıklı sebzelerle hazırlanan meze tariflerini her zaman yapmalısınız. Her yaştan...

Kabaklı Havuçlu Meze

Kabaklı havuçlu meze; Bir çoğumuz yemek masalarımızı bir birinden renkli ve lezzetli mezelerle süslemeyi çok severiz. Biz kadınlar hazırladığımız masaların övgü alsın isteriz. Bu nedenle de her zaman zengin görünümlü masalar hazır...

Meze Nasıl Yapılır

Meze nasıl yapılır, Ana yemeklerden çok farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalık tatlardır. Yapılışları ise damak zevkine göre de...

Dere Otlu Meze

Dere otlu meze, tarifi bu yararlı bitkiyi tüketmeniz için öneli bir fırsattır. Kendine has aroması nedeniyle dere otu taze olarak pek tüketilmeyen bir bitkidir. Ama bu şekilde mezesini hazırlarsanız, yemeklerde harika bir tarif ol...

Salata Meze Çeşitleri

Salata meze çeşitleri, Türk mutfağı salata meze çeşitleri bakımından zengin bir mutfaktır. Neredeyse her sebzeden salata ve meze yapılabilmektedir. Salata meze çeşitleri sofraları süslemek ve zengin bir sunum elde edebilmek için b...

Acılı Ezme

Acılı ezme; mezesini her halde sevmeyen kimse yoktur. Acılı ezme daha çok kebap kültürünün yoğun olduğu yörelerimizde oldukça popiler bir meze çeşitidir. Genellikle dışarıda yemek yediğimizde meze olarak ikram edilen acılı ezmenin...

Kabak Mezesi

Kabak mezesi, yaz geldiği zaman sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken harika bir mezedir. Lif oranı çok yüksek olan kabak, bağırsakların çalışmasında etkili bir rol oynamakta, besin değerleriyle dengeli beslenmeye yardımcı ol...

Kırmızı Biber Mezesi

Kırmızı biber mezesi; benim meze çeşitleri içerisinde en çok beğendiğim lezzetlerden bir tanesidir. Kırmızı biber mutfakta pek bayanının kullanmaktan vazgeçemediği hemen hemen her yemeğe ve salataya yakışan bir sebzedir. Oldukça s...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

meze, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2017