Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Meze Yapımı

Meze Yapımı

Meze Yapımı, meze, ana yemeklerden önce sofralarımızın daha zengin bir şekilde gösterilmesini sağlayan, hafif olarak yemeğe başlangıç aşamasında mideyi yatıştıran bir yiyecek türü olarak bilinmektedir. Meze dünya kültüründe genel olarak ordövr ismiyle bilinmektedir. Hazırlanan bu lezzet farklı kültürlerde farklı isimlerle bilinmektedir. Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde meze olarak bilinir, Fransa'da ordövr adıyla bilinir, İspanya'da tapas ismiyle bilinir. Meze Yapımı oldukça kolay olan ve meze yapımında kullanılmakta olan malzemelerin temin edilmesi de bir hayli kolay olmaktadır. Evlerimizde bulunan malzemelerin hemen hemen hepsiyle meze yapılabilir. Mezeler sıcak ya da soğuk olarak sofralarda bulunabilir ama en fazla soğuk mezeler tüketilmektedir. Gelin meze yapımını beraber inceleyim. Sizlere birkaç tane meze tarifi vererek meze yapımını açıklayacağım.

Malatya Usulü Çemen Mezesi Malzemeleri

  • Yarım kâse ince esmer bulgur
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım fincan nar ekşisi sosu
  • Yarım adet limon
  • Yarım fincan sızma zeytinyağı
  • Yarım deste maydanoz
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber, karabiber, kimyon ve bir tatlı kaşığı tuz

Malatya Usulü Çemen Mezesi Nasıl Yapılır?


Yarım kâse ince esmer bulguru bir kaba alarak üzerine bir bardak ılık su ilave edelim ve üzerini kapatarak 10 dakika kadar bulgurun yumuşaması için bekletelim. Bizde o arada soğanların kabuğunu soyarak birkaç parça halinde robota atalım ve aynı şekilde domateslerin kabuklarını da soyarak birkaç parça halinde robota atalım. Robotta kıvam alan domates ve soğanların üzerine dövülmüş olan sarımsakları da ilave ederek, biber salçasını, domates salçasını, nar ekşisi sosunu, sızma zeytinyağını, kırmızı pul biberi, kimyonu, karabiberi ve bir tatlı kaşığı tuzu da ilave ederek robotu çalıştırarak 1 dakika kadar çevirelim. Hazırlanan malzemeleri robottan aşarak yumuşayan bulgurun üzerine ilave edelim ve ince ince kıyılmış olan maydanozları da ilave ederek tekrar karıştıralım. Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra mezeyi kapalı bir kap içerisine alarak bir gün bekleterek servise sunalım.

Afiyet olsun.

Tarator Meze Malzemeleri

  • 1 kâse ceviz içi
  • Yarım su bardağı tahin
  • 1-2 diş sarımsak
  • Birkaç damla limon suyu
  • Yarım demet taze maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
Tarator Meze Nasıl Yapılır?

Sarımsakların kabuklarını soyarak havan yardımıyla iyice ezelim ve içerisine bir miktar tuz ilave edelim. Ezilen sarımsakları bir kaba alarak içerisine tahini, limon suyunu, tuzu ve ince ince kıyılmış olan maydanozları ilave edelim. Bütün malzemeleri güzelce kap içerisinde karıştırarak servis tabaklarına alalım ve servise sunalım.

Afiyet olsun.

Közlenmiş Patlıcan Meze Malzemeleri
  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 kâse süzme yoğurt
  • Yarım çay bardağı mayonez
  • Karabiber
  • Tuz
  • Yarım limon
Közlenmiş Patlıcan Meze Nasıl Yapılır?

Meze yapımına ilk önce patlıcanları közleyerek başlıyoruz. Patlıcanları ocakta, fırında ya da odun ateşinde közleyebilirsiniz. Közlenen patlıcanları soğuması için bir kaba alalım ve soğuduktan sonra kabuklarını soyarak güzelce doğrayalım. Ayrı bir kap içerisinde süzme yoğurt, mayonez, dövülmüş sarımsakları, tuzu, karabiber ve limon suyunu harmanlayalım. İyice karıştırılan malzemeler sos haline geldiğinde közlenen patlıcanların üzerinde gezdirelim.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 11:46:22
Meze Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Meze Yapımı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Meze Yapımı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Meze İsimleri
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkelerin...
Kumpir Mezeleri
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Tarama Meze
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek...
Hatay Mezeleri
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin k...
Mangal Yanına Meze
Mangal Yanına Meze
Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m...
Atom Meze
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşit...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süsle...
Soğan Mezeleri
Soğan Mezeleri
Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler ...
Domates Kurusu Mezesi
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...

 

Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hatay Mezeleri
Mangal Yanına Meze
Atom Meze
Patlıcanlı Mezeler
Mantar Meze
Soğan Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Tahinli Meze
Antep Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Yunan Mezeleri
Tavuklu Mezeler
Antakya Mezeleri
Rum Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Balığın Yanına Meze
Yoğurt Mezeleri
Ermeni Mezeleri
Domatesli Meze
Meze Tarifleri Oktay Usta
Zeytinyağlı Mezeler
Meze Nedir
Balık Mezeleri
Popüler İçerik
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırland...
Tahinli Meze
Tahinli Meze
Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi...
Antep Mezeleri
Antep Mezeleri
Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Tavuklu Mezeler
Tavuklu Mezeler
Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024