mezeler.gen.tr
meze
Sosyal Medyada Paylaş
Girit Mezeleri
Çerkez Mezeleri
Patatesli Mezeler
Meze İsimleri
İzmir Meze
Meze Dolabı
Tavuklu Mezeler
Rum Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Yoğurtlu Mezeler
Salata Ve Mezeler
Kolay Meze
Meze
Pratik Meze Tarifleri
Meze Tabağı
Meze Türleri
Antep Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifi
Meze Yapımı
Özel Meze Tarifleri
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Kumpir Mezeleri
Hatay Mezeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Atıştırmalık Mezeler
Fasulye Mezeleri
Mantar Meze
Balık Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Biber Mezeleri
Salata Meze Tarifleri
Balığın Yanına Meze
Soğuk Meze Tarifleri
Kahvaltılık Mezeler
Tüm Sayfalar >>









Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir.  Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşitleri de mevcuttur. Yine de ister zahmetli ister basit olsun, mezeler hem çilingir sofrasında bir lezzet hem de sohbet esnasında eğlenceliktir. Ben patlıcanlı mezeleri çok sevdiğim için, bu yazıda, denediğim ve çok beğendiğim  birkaç meze tarifi sunmak istedim sizlere. Umarım beğenirsiniz.

Babagannuş Malzemeler:

  • 5 adet patlıcan
  • 1 adet limon
  • 1 çay bardağı tahin
  • 5 diş sarımsak
  • 3,5 su bardağı yoğurt
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • 3-4 dal maydanoz

Yapılışı:

Patlıcanlar közlenerek kabukları soyulur ve geniş bir kaba alınarak üzerine bir limonun suyu eklenir. Bir gece buzdolabında bekletilir. Aynı şekilde yoğurt da bir süzgece alınarak suyunun tamamen süzülmesi için bir gece buzdolabında bekletilir. Daha sonra bekletilen patlıcanlar kabın içinden alınarak derin bir kabın içine küçük küçük doğranır. Zeytinyağı ile maydanoz haricindeki tüm malzemeler de patlıcana eklenir ve karıştırılır. Servis tabağına alınan mezenin üzerine zeytinyağı dökülür ve maydanoz ile süslenerek soğuk olarak servis edilir. 

Patlıcanlı Mezeler

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Malzemeler:

  • 2 adet yuvarlak patlıcan
  • 2 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 5 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı: Soğanlar soyularak küp şeklinde doğranır ve bir tava içerisinde zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğanların içine ince ince doğranmış biberler ve tuz ilave dilerek karıştırılır. Biberler de kavrulunca, üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler eklenir ve domatesler pişinceye dek kavurma işlemine devam edilir. Son olarak, közlenip soyularak ince ince doğranmış patlıcanlar da tavaya eklenir ve 5 dakika daha pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak servis edilir. 

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Malzemeler:

  • 2 adet patlıcan
  • 1 diş sarımsak
  • 4,5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 çorba kaşığı mayonez
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kırmızı toz biber
  • Zeytinyağı

Yapılışı: Patlıcanlar közlenip soyulur ve varsa sıkılarak suyu süzülür. Sarımsaklar tuz ile ezilerek yoğutla karıştırılır ve dileğe göre içine mayonez koyulur. Patlıcanlar küçük küçük doğranarak karışıma eklenir. Tüm malzemeler karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzeri pul biber ve zeytinyağı ile süslenerek soğuk servis edilir. 

Zeytinyağlı Patlıcan Mezesi Malzemeler:

  • 700 gram tombul patlıcan
  • Sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 büyük boy domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kaynar su

Yapılışı: Patlıcanlar küp şeklinde kesilerek tuzlu suda bekletilir. Daha sonra patlıcanlar suyun içinden alınarak iyice süzülür. Bir tava içinde sıvı yağ ile doğranmış patlıcanlar kızartılır ve kağıt havlunun üzerine alınır. Başka bir tavada kare doğranmış soğan ve sarımsaklar altın rengini alana kadar zeytinyağı ile kavrulur. Kabuğu doğranarak küçük küçük doğranmış domatesler ile salça da soğanlara eklenir. Şeker, tuz ve sıcak su da eklenerek kısık ateşte yaklaşık 10 dakika pişirilir. Son olarak kızartılmış patlıcanlar da eklenir ve 5-10 dakika daha pişirilir. Ilık veya soğuk servis edilir.  

Yayınlanma Tarihi : 12.09.2015 10:41:58

Patlıcanlı Mezeler Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Patlıcanlı Mezeler"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Havuç Mezesi

Havuç Mezesi, Havuç maydanozgiller ailesine ait olan bir sebzedir. Koni şeklinde köklü ve etli bir sebze olan havuç otsu yapıda olan bir bitki türüdür.  Ülkemizde yörelere göre bir çok değişik ad ile isimlendirilen havuç mezesi, ö...

Havuçlu Kabaklı Meze

Havuçlu kabaklı meze, görünümüyle bile iştah kabartan bir meze tarifidir. Havucun turuncu rengi, kabağın yeşil rengi harika bir uyum sağlar. Böyle sağlıklı sebzelerle hazırlanan meze tariflerini her zaman yapmalısınız. Her yaştan...

Havuçlu Yoğurtlu Meze

Havuçlu yoğurtlu meze, oldukça lezzetli ve yapımı kolay bir tariftir. Arada değişik meze tariflerini denemek isteyenler için tavsiye ettiğimiz havuçlu yoğurtlu meze, çok besleyicidir. Havucun bol miktarda A vitamini içermesi, yoğu...

Meze Nasıl Yapılır

Meze nasıl yapılır, Ana yemeklerden çok farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalık tatlardır. Yapılışları ise damak zevkine göre de...

Kabaklı Havuçlu Meze

Kabaklı havuçlu meze; Bir çoğumuz yemek masalarımızı bir birinden renkli ve lezzetli mezelerle süslemeyi çok severiz. Biz kadınlar hazırladığımız masaların övgü alsın isteriz. Bu nedenle de her zaman zengin görünümlü masalar hazır...

Dere Otlu Meze

Dere otlu meze, tarifi bu yararlı bitkiyi tüketmeniz için öneli bir fırsattır. Kendine has aroması nedeniyle dere otu taze olarak pek tüketilmeyen bir bitkidir. Ama bu şekilde mezesini hazırlarsanız, yemeklerde harika bir tarif ol...

Salata Meze Çeşitleri

Salata meze çeşitleri, Türk mutfağı salata meze çeşitleri bakımından zengin bir mutfaktır. Neredeyse her sebzeden salata ve meze yapılabilmektedir. Salata meze çeşitleri sofraları süslemek ve zengin bir sunum elde edebilmek için b...

Avokado Meze

Avokado meze, Avokado tropik meyvelerden bir tanesidir. Ana vatanı orta Meksika olan meyve ülkemizde de Karadeniz bölgesinde Rize'de Akdeniz bölgesinde ise Antalya civarında yetiştirilen bitkidir.Genel olarak Türk mutfağında ve ta...

Mantarlı Mezeler

Mantarlı mezeler, son yıllarda oldukça popiler mezeler arasında yer almaya başladı. Mantarı sevmeyen insan yoktur diye düşünüyorum ve ben mantarı her yemeğin yanına yakıştırıyorum. Mantar hem yemeklerin hem de mezelerin içerinde o...

Sıcak Meze Çeşitleri

Sıcak meze çeşitleri; soğuk meze çeşitleri ile kıyaslandığında hem çeşit olarak daha azdır hem de yapılışı biraz daha zahmetli olabilir. Ama sıcak meze çeşitleri daha doyurucu olduğu için oldukça fazla tercih edilir. Sıcak meze çe...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

meze, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017