mezeler.gen.tr
meze
Sosyal Medyada Paylaş
Girit Mezeleri
Çerkez Mezeleri
Patatesli Mezeler
Meze İsimleri
İzmir Meze
Meze Dolabı
Tavuklu Mezeler
Rum Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Yoğurtlu Mezeler
Salata Ve Mezeler
Kolay Meze
Meze
Pratik Meze Tarifleri
Meze Tabağı
Meze Türleri
Antep Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifi
Meze Yapımı
Özel Meze Tarifleri
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Kumpir Mezeleri
Hatay Mezeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Atıştırmalık Mezeler
Fasulye Mezeleri
Mantar Meze
Balık Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Biber Mezeleri
Salata Meze Tarifleri
Balığın Yanına Meze
Soğuk Meze Tarifleri
Kahvaltılık Mezeler
Tüm Sayfalar >>









Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler, meze soğuk olarak yapılan ana yemeklerden önce sofralarımızın daha zengin bir şekilde gösterilmesini sağlayan, hafif olarak yemeğe başlangıç aşamasında mideyi yatıştıran bir yiyecek türü olarak bilinmektedir. Meze dünya kültüründe genel olarak ordövr ismiyle bilinmektedir. Hazırlanan bu lezzet farklı kültürlerde farklı isimlerle bilinmektedir. Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde meze olarak bilinir, Fransa’da ordövr adıyla bilinir, İspanya’da tapas adıyla bilinir, İtalya’da antipasta gibi isimlerle bilinmektedir. Mezenin nasıl meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir fakat mezenin bizim kültürümüze ulaşması dünyaca ünlü ahçıların gezip gördüğü ülkelerden esinlenerek farklı karışımlarla elde edilen mezeleri bizim kültürümüze ulaştırdıkları bilinen hususlardan olmaktadır. Soğuk mezeler ana yemeklerin daha lezzetli ve iştahla tüketilmesinde öncülük eder ve ana yemeklerin tersine sıcak olarak hazırlanan yemekler gibi olmamakla birlikte mezeyi soğutma kaygısı olmadan sohbet esnasında bile tüketilmesi rahatlıkla sağlanmaktadır. 

Avukma Tarifi

Avukma soğuk meze olarak yağlı peynir olarak da bilinmektedir. Çökelek, yeşil soğan ve zeytinyağıyla yapılmakta olan bir mezedir. Sofralarda ister meze olarak ister salata olarak tüketebilirsiniz. Yapılış olarak oldukça kolay olan avukma soğuk meze tarifi ana yemeklerin yanında tüketildiğinde bir hayli lezzet kaynağı oluşturmaktadır. Avukma tarifini sizlerle paylaşalım.

Soğuk Mezeler
Kullanılan Malzemeler:
  • 200 gram çökelek veya lor peynir
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3 adet orta boy domates 
  • 1 adet orta boy sivri biber 
  • Yarım bağ maydanoz 
  • Yarım bağ taze yeşil nane
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Yeşil biber
  • Tuz
  • Pul Biber
  • Karabiber
Yapılışı: Soğuk meze olan avukma yapılışına ilk olarak hazırlamış olduğumuz kuru soğanların kabuklarını soyarak başlayalım. Kabukları soyulan kuru soğanları ince ince olacak şekilde güzelce kıyalım ve tuzla ovalım. Sonrasında ince ince kıyılan ve tuzla ovulan kuru soğanları bir kaba alalım ve domateslerin kabuklarını da soymaya başlayalım. Kabukları soyulan domatesleri doğrama tahtasında küçük küçük doğrayalım ardından doğradığımız domatesleri de kaba alalım. Yeşil naneyi, maydanozu, yeşil biberleri de güzelce kıyalım ve kıyılan malzemeleri de kaba alarak güzelce harmanlayalım. Harmanlanan malzemelerin üzerine karabiber, pul biber ve sızma zeytin yağını da ilave ederek tekrar karıştıralım. Mezemiz hazırdır servise sunulabilir.

Yoğurtlu Kabak Mezesi Malzemeler: 

  • 3 Adet kabak
  • 2 diş sarımsak 
  • 1fincan kadar ceviz içi
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • Yarım demet dereotu
  • Bir fincan sızma zeytinyağı

 Yapılışı: Yoğurtlu kabak mezesine kabakları ve dereotunu güzelce yıkayarak başlayalım. İyice yıkanan kabaklar kabuklarından ayrıştırılarak rendenin en ince olan kısmıyla rendeden geçirilir. Bu aşamadan sonra önceden hazırlanan bir tavaya sızma zeytinyağı ilave edilerek ocağa alınır ve kısık ateşte yağın kızışması beklenir. Kızışan zeytinyağı içerisine rendelenen kabaklar ilave edilerek kabakların pembeleşmesi beklenir. Pembeleşen kabakların üzerine tuzu, karabiberi, ince ince kıyılmış olan dereotu ilave edilir. Bu malzemelerinde eklenmesiyle birkaç dakika tavada kavrulmaya devam edilir ve kavrulan malzemeler soğumaya bırakılır. Bu arada bizde süzme yoğurdu bir kaba alarak içerisine güzelce dövülmüş olan sarımsakları, pul biberi, dövülmüş olan cevizi ve sızma zeytinyağını da kaba ilave ederek karıştıralım. Soğuyan kabak rendesi de yoğurt kabının içerisine ilave edilerek karıştırılır. Bu şekilde soğuk mezemiz hazır hale gelmiş bulunmaktadır. Servis tabaklarına alınarak servise sunulabilir.

Haydari Mezesi Malzemeler: 

  • 1 kase süzme yogurt yada normal yoğurt
  • Yarım demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • 2 dilim beyaz peynir
  • 3 diş sarımsak 
  • Karabiber
Yapılışı: Beyaz peynirler bir kaba alınarak çatal yada başka bir materyal yardımıyla iyice ezilir. Bol su ile yıkanan dereotu doğrama tahtasında ince ince kıyılır. Hazırlanan tereyağı bir tava içerisine alınır ve kızdırılmaya bırakılır kızan tereyağının içerisine kuru nane ilave edilerek biraz kavrulur. Bir kaba süzme yoğurdu alarak hazırlanan beyaz peynir, ince ince kıyılan dereotu, tereyağıyla kavrulan nane, dövülmüş sarımsaklar, karabiber ve tuz ilave edilerek iyice karıştırılır. Bütün malzemelerin eklenmesiyle karıştırılan meze servise sunulması için hazırdır. Servis tabaklarına alınarak afiyetle yenilmesi için servis edilebilir. 

Yayınlanma Tarihi : 12.09.2015 11:39:46

Soğuk Mezeler Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Soğuk Mezeler"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Havuç Mezesi

Havuç Mezesi, Havuç maydanozgiller ailesine ait olan bir sebzedir. Koni şeklinde köklü ve etli bir sebze olan havuç otsu yapıda olan bir bitki türüdür.  Ülkemizde yörelere göre bir çok değişik ad ile isimlendirilen havuç mezesi, ö...

Havuçlu Kabaklı Meze

Havuçlu kabaklı meze, görünümüyle bile iştah kabartan bir meze tarifidir. Havucun turuncu rengi, kabağın yeşil rengi harika bir uyum sağlar. Böyle sağlıklı sebzelerle hazırlanan meze tariflerini her zaman yapmalısınız. Her yaştan...

Havuçlu Yoğurtlu Meze

Havuçlu yoğurtlu meze, oldukça lezzetli ve yapımı kolay bir tariftir. Arada değişik meze tariflerini denemek isteyenler için tavsiye ettiğimiz havuçlu yoğurtlu meze, çok besleyicidir. Havucun bol miktarda A vitamini içermesi, yoğu...

Kabaklı Havuçlu Meze

Kabaklı havuçlu meze; Bir çoğumuz yemek masalarımızı bir birinden renkli ve lezzetli mezelerle süslemeyi çok severiz. Biz kadınlar hazırladığımız masaların övgü alsın isteriz. Bu nedenle de her zaman zengin görünümlü masalar hazır...

Dere Otlu Meze

Dere otlu meze, tarifi bu yararlı bitkiyi tüketmeniz için öneli bir fırsattır. Kendine has aroması nedeniyle dere otu taze olarak pek tüketilmeyen bir bitkidir. Ama bu şekilde mezesini hazırlarsanız, yemeklerde harika bir tarif ol...

Meze Nasıl Yapılır

Meze nasıl yapılır, Ana yemeklerden çok farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalık tatlardır. Yapılışları ise damak zevkine göre de...

Avokado Meze

Avokado meze, Avokado tropik meyvelerden bir tanesidir. Ana vatanı orta Meksika olan meyve ülkemizde de Karadeniz bölgesinde Rize'de Akdeniz bölgesinde ise Antalya civarında yetiştirilen bitkidir.Genel olarak Türk mutfağında ve ta...

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler, hem yapımı kolay hem de oldukça lezzetlidir. Meze denilince akla hep peynir ve sebze ile hazırlanan lezzetler gelir. Ancak peynir de meze yapımında çok fazla kullanılmaktadır. Peynir makarna, patates ve bazı sebz...

Kabak Mezesi

Kabak mezesi, yaz geldiği zaman sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken harika bir mezedir. Lif oranı çok yüksek olan kabak, bağırsakların çalışmasında etkili bir rol oynamakta, besin değerleriyle dengeli beslenmeye yardımcı ol...

Acılı Ezme

Acılı ezme; mezesini her halde sevmeyen kimse yoktur. Acılı ezme daha çok kebap kültürünün yoğun olduğu yörelerimizde oldukça popiler bir meze çeşitidir. Genellikle dışarıda yemek yediğimizde meze olarak ikram edilen acılı ezmenin...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

meze, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Haziran - 2017