mezeler.gen.tr
meze
Sosyal Medyada Paylaş
Girit Mezeleri
Çerkez Mezeleri
Patatesli Mezeler
Meze İsimleri
İzmir Meze
Meze Dolabı
Tavuklu Mezeler
Rum Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Yoğurtlu Mezeler
Salata Ve Mezeler
Kolay Meze
Meze
Pratik Meze Tarifleri
Meze Tabağı
Meze Türleri
Antep Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifi
Meze Yapımı
Özel Meze Tarifleri
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Kumpir Mezeleri
Hatay Mezeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Atıştırmalık Mezeler
Fasulye Mezeleri
Mantar Meze
Balık Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Biber Mezeleri
Salata Meze Tarifleri
Balığın Yanına Meze
Soğuk Meze Tarifleri
Kahvaltılık Mezeler
Tüm Sayfalar >>









Topik Meze

Topik meze yapılış olarak biraz uzun süren fakat lezzeti ile bu durumu ortadan kaldıran bir mezedir. Adını görüntüsünden almış olan bu mükemmel lezzet, eskilerden beri Türk mutfağında sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır. Öyle ki bu meze birçok yemeğin yanında  tüketilmektedir.  Mezenin yapılışının biraz uzun olması kişilerin bu mezeyi yapmamasına neden olmaktadır. Genellikle zamanı bol olan kişilerin bu mezeyi çok daha kolay ve rahat bir şekilde yapmaları alışagelmiştir.  Topik mezenin içi için ve dışı için ayrı ayrı malzemeler kullanmanız gerekecektir. Bu nedenle malzemelerinizi daha iyi hazırlamanızı tavsiye ederim. Topik mezeyi yaptıktan sonra lezzetini gördüğünüzde eminim ki pişman olmayacaksınız. Vücuda enerji veren besinlerden yapılan bu mezeyi bolca tüketmeniz önerilir. Hem sofralarınıza ayrı bir lezzet hemde ayrı bir görüntü olan bu mezeyi  yapmaya hazır mısınız? Eğer hazırsanız gerekli malzemeleri temin ederek yapım aşamasına geçebilirsiniz.  

Malzemeler;

İç malzemeler;
  • Yaklaşık üç su bardağı kadar nohut,
  • Beş adet patates, (orta boy)
  • Yarım su bardağı tahin,
  • Bir miktar tuz,
  •  Bir miktar toz şeker ve yine bir miktar tarçın
Dış Malzemeler
  • Yaklaşık Üç kilo kuru soğan,
  • Elli gram üzüm,
  • Elli gram çam fıstığı,
  • Yarım kilo tahin,
  • Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar, toz şeker
Yapılışı:

Nohutları bu tarifi uygulamadan bir gün önceden ıslatın ve yumuşaması için su içerisinde bekletiniz.  Daha sonra bu nohutları bir süre haşlayın ve dış kabukları sıkarak içlerini çıkarın. Tüm nohutları bu işlemden geçirdikten sonra bunları tamamen ezin. Ezme işlemini elinizden geldikçe iyi yapmaya çalışın. Neredeyse bir hamur kıvamına gelecek kadar ezmeye devam edin.

Daha sonra patatesleri soymadan haşlayın ve biraz soğuduktan sonra iyice ezin. Bunları da nohutlarla karıştırarak birlikte iyice ezin.  Tabi bu işlemi yapmadan önce patatesimizi temiz bir şekilde yıkamalıyız.  Yaptığımız bu karışım üzerine diğer malzemelerimizden yani bir çay bardağı tarçını, bol miktarda tuzu, Bir tatlı kaşığı tarçını, ve son olarak bir tatlı kaşığı toz şekeri ilave ederek bol bol karıştırmaya devam edin. Bu aşama tamamlandıktan sonra topiğin içi hazırdır. şimdi diğer malzemelerle dışı için gerekenleri yapalım.

Topik Meze
Bir tencere içerisinde kızdırılan yağ üzerine tüm soğanı küp şeklinde doğrayarak kavurun. Soğanlar tam olarak kavrulduğunda pembeleşerek kızarmaya başlayacaktır. Bu aşamada üzümleri ve çam fıstıklarını ekleyiniz ve bir süre daha karıştırmaya devam ediniz.   Bu malzeme içerisine üç tatlı kaşığı tarçın ve  İki tatlı kaşığı toz şeker katılarak soğuması için bir kenara bırakılır.

Daha sonra soğuyan bu soğanların içerisine yarım kilo tahin ilave edilir ve iyice karıştırılır.  Bu işlemin ardından yaklaşık 12 adet peçete kadar streçler kesilir ve topik meze için yapılan nohut ezmesi bu streç üzerine serilir. Serilen bu ezme üzerine iç malzeme top şeklinde koyularak strecin dört ucundan tutularak üstten birleştirilir ve bohça haline getirilir. Bu işlemden sonra bu bohçaları 1 gün boyunca buzdolabında bekletin.  Buzdolabından bir gün sonra çıkarın ve meze tabağına yerleştirin her topiği 4'e bölerek üzerine bir miktar zeytin yağ ve tarçın serpilir. Artık topik meze hazırdır.

Yayınlanma Tarihi : 12.09.2015 10:37:47

Topik Meze Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Topik Meze"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Havuç Mezesi

Havuç Mezesi, Havuç maydanozgiller ailesine ait olan bir sebzedir. Koni şeklinde köklü ve etli bir sebze olan havuç otsu yapıda olan bir bitki türüdür.  Ülkemizde yörelere göre bir çok değişik ad ile isimlendirilen havuç mezesi, ö...

Havuçlu Kabaklı Meze

Havuçlu kabaklı meze, görünümüyle bile iştah kabartan bir meze tarifidir. Havucun turuncu rengi, kabağın yeşil rengi harika bir uyum sağlar. Böyle sağlıklı sebzelerle hazırlanan meze tariflerini her zaman yapmalısınız. Her yaştan...

Havuçlu Yoğurtlu Meze

Havuçlu yoğurtlu meze, oldukça lezzetli ve yapımı kolay bir tariftir. Arada değişik meze tariflerini denemek isteyenler için tavsiye ettiğimiz havuçlu yoğurtlu meze, çok besleyicidir. Havucun bol miktarda A vitamini içermesi, yoğu...

Meze Nasıl Yapılır

Meze nasıl yapılır, Ana yemeklerden çok farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalık tatlardır. Yapılışları ise damak zevkine göre de...

Kabaklı Havuçlu Meze

Kabaklı havuçlu meze; Bir çoğumuz yemek masalarımızı bir birinden renkli ve lezzetli mezelerle süslemeyi çok severiz. Biz kadınlar hazırladığımız masaların övgü alsın isteriz. Bu nedenle de her zaman zengin görünümlü masalar hazır...

Dere Otlu Meze

Dere otlu meze, tarifi bu yararlı bitkiyi tüketmeniz için öneli bir fırsattır. Kendine has aroması nedeniyle dere otu taze olarak pek tüketilmeyen bir bitkidir. Ama bu şekilde mezesini hazırlarsanız, yemeklerde harika bir tarif ol...

Salata Meze Çeşitleri

Salata meze çeşitleri, Türk mutfağı salata meze çeşitleri bakımından zengin bir mutfaktır. Neredeyse her sebzeden salata ve meze yapılabilmektedir. Salata meze çeşitleri sofraları süslemek ve zengin bir sunum elde edebilmek için b...

Avokado Meze

Avokado meze, Avokado tropik meyvelerden bir tanesidir. Ana vatanı orta Meksika olan meyve ülkemizde de Karadeniz bölgesinde Rize'de Akdeniz bölgesinde ise Antalya civarında yetiştirilen bitkidir.Genel olarak Türk mutfağında ve ta...

Mantarlı Mezeler

Mantarlı mezeler, son yıllarda oldukça popiler mezeler arasında yer almaya başladı. Mantarı sevmeyen insan yoktur diye düşünüyorum ve ben mantarı her yemeğin yanına yakıştırıyorum. Mantar hem yemeklerin hem de mezelerin içerinde o...

Sıcak Meze Çeşitleri

Sıcak meze çeşitleri; soğuk meze çeşitleri ile kıyaslandığında hem çeşit olarak daha azdır hem de yapılışı biraz daha zahmetli olabilir. Ama sıcak meze çeşitleri daha doyurucu olduğu için oldukça fazla tercih edilir. Sıcak meze çe...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

meze, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017