Hatay mezeleri bulunduğu
bölgede hatta diğer bölgelerimizde yaygın olarak yapılarak yenilmektedir. Yörede
bu mezeler hemen her sofrada bulunmaktadır. Yapımı da çok pratik olan bu
mezeler damak tadına uygun olmasından ve lezzet olarak da çok güzel olmasından
dolayı Hatay bölgesine özgü olarak sofralarımızda yemekteyiz. Soğuk olarak
tüketilmesi de lezzetine lezzet katmaktadır. Hataya özgü en çok yenilen mezeler
tarifleri ve yapımları ile şöyledir.
Babagannuş;
malzemeleri şunlardır.
- 4 adet patlıcan
- 3 adet domates
- 2 adet kırmızıbiber
- 1 adet yeşilbiber
- 3 adet diş sarımsak
- 1 kaşık pul biber
- 1 kaşık kimyon
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kaşık tuz
- 1 kaşık nar ekşisi
Yapılışı; tüm
ürünler közlenmeli ve iri şekilde olmalıdırlar. Közlenen domates, patlıcanın kabukları soyulur. Közlenen biber
ise küçük olarak doğranmalıdır. Ezme şeklinde yapılacağı için ezme kadar küçük
olmasına dikkat edilmelidir. Domates ve patlıcanda aynı şekilde küçük şekilde
doğrandıktan sonra bir kap içerisine hepsi toplanır. Baharatları atıldıktan
sonra uzun bir süre karıştırılması gerekir. Karıştırılma bittikten sonra babagannuş mezesi hazır hale gelmiştir.
Acılı biber ezmesi;
.
- 1 adet kırmızıbiber (acı)
- 1 kaşık biber salçası
- 1 adet soğan
- 2 adet domates
- 1 kaşık nar ekşisi
- 1 fincan zeytinyağı
- 1 bağ maydanoz
- 1 kaşık tuz
Yapılışı; acılı
biber ezmesini yapmak için ilk önce biber salçasını, zeytinyağı ile beraber nar
ekşisini de ekleyerek birbirine yedirilmesi sağlanır. Menü içerisinde bulunan
soğanı alarak kabukları ince olarak soyulmalı çok küçük olarak kıyılması
gerekir. Domatesleri kabukları soyulmadan yapılmaması gerekir. Kabukları soyulduktan
sonra ezme kıvamına gelecek kadar doğranmalıdır. Sonrasından doğranan
domatesleri, soğanları, maydanozu, biberleri birbiri ile karıştırın. Yapılan sos
da üzerine dökülerek karışımı yapılır ve mezemiz hazır hale gelir.
Tarator;
- Yarım bardak tahin
- 1 bağ kıyılmış maydanoz
- 2 bardak süzme yoğurt
- İnce dövülmüş ceviz
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı; ezme
yapımı olacağı için maydanozlar en ince hale gelecek kadar doğranması yapılır.
Ceviz içi un gibi olması gerekmektedir. Bir kap içerisinde ceviz içini, tahini
ve maydanozları iyice karıştırınız. Karışımın içerisine süzme yoğurdu da ekleyerek
yine karıştırınız. Çok az tadına bakarak tuz atınız ve yine karıştırınız. Karışım
bittikten sonra acılı biber ezmesi yemeğe hazırdır.
Humus;
- 1 bardak haşlanmış nohut
- Yarım bardak tahin
- 1 fincan zeytinyağı
- 1 bardak limon suyu
- 1 kaşık tuz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
Yapılışı; nohutların
kabuklarını soyarak robotta çekiniz. Nohudun üzerine tahini ekleyin ve
sonrasında zeytinyağı ve limon suyunu ekleyerek kaşık ile iyice karıştırın. Tadına
bakarak kimyon ve tuzu ekleyin. Humusun katı olmaması için kaynar su eklemesi
yapılır tabi ki katı ise. Krema kıvamına gelene kadar karıştırın ve
malzemelerin birbiri ile karışmasına dikkat ediniz. Zeytinyağını üzerine döktükten
sonra servise hazırdır.
Söğürme veya yoğurtlama;
- 4 adet çekirdeksiz patlıcan
- 1 bardak süzme yoğurt
- 1 tabak ev yapımı yoğurt
- 3 adet sarımsak
- 1 kaşık tuz
- 2 kaşık zeytinyağı
Yapılışı; ateş
üzerinde patlıcanlar közlenir. Közlenen patlıcanların kabuğu soyulur. Bıçak ile
ince ince doğraması yapılır. Tam olarak ezilen patlıcandan sonra yoğurt ile
sarımsak karışımı yapılır. Daha sonra ikisi birbirine karıştırılması gerekir. Sonrasında
iyice karıştırıldığından emin olduktan sonra zeytinyağı ekleyerek tekrar
karıştırın. Artık yemeğe hazır olmuştur.
Hatay mezeleri
Hatay yöresine ait en meşhur mezeleri kısaca ve pratik şekilde anlatmaya
çalıştık. Bu mezeler Hatay bölgesi ile özdeşleşmiş ve Hatay'da her sofrada
bulunan mezelerdir. Bu mezelerin ünü artmış ve hemen her yerde
keyifle yenilen mezeler konumuna gelmiştir. Yöresel olarak malzemeleri
değişebilir ama isimleri hemen hemen aynıdır. Her yörenin kendi lezzetine ait
tatları olduğu gibi Hatay mezeleri ise genel olarak acı yapılmakta ve acılı
şekilde tüketilmektedir.
Yayınlanma Tarihi : 12.9.2015 10:19:39