Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tabağı; Güzel bir akşamın başlangıç tabağı olabileceği gibi içki sofralarına eşlik eden sıcak ve soğuk yiyeceklerle hazırlanan tabaktır. Tabağın hazırlandığı duruma göre 4 ile 12 çeşit arasında değişen karışık mezelerle sunulur. Ülkemizde ve Ortadoğu'da 'Meze', İtalya'da 'Antipasta', Fransa'da 'Ordövr', İspanya'da 'Taps' ve Mağrip ülkelerinde 'Mukabalat' olarak adlandırılan yemek grubu, tek bir tabakta renk uyumuna göre servis edilir. Servis şekli değişik kültürlerde farklılık gösterebilir.

Ama tüm kültürlerde yemeğin ya da içkinin yanına verilen, doyurucu olmayan, hafif gıdalar seçilir.

Meze tabağı hazırlanırken servis edilecek yer ve zamana göre meze çeşitliliği sağlanır. İçki sofrası için ayrı, yemeklerin başlangıç tabağı olarak sunulan meze tabağı ayrı, açık büfe ve kokteyllerde hazırlanacak meze tabakları farklıdır.

Sıcak meze tabağı ve soğuk meze tabağı olarak ikiye ayrılır.

Soğuk meze tabakları; Masa servisi yapılırken masadaki kişi sayısı kadar meze tabağı hazırlanır ve her bir kişiye bir meze tabağı servis edilir.
  • Peynir çeşitleri,
  • Turşular,
  • Zeytinyağlılar; zeytinyağlı sebze tabakları ile zeytinyağlı dolma ve sarmalar olarak farklı sunumları vardır.
  • Kızartmalar; mevsimine göre her türlü kızarmış sebze üzerine yoğurt, domates sosu ya da limon zeytinyağı eklenerek servise hazır hale getirilebilir. Şakşuka, köpoğlu mançosu gibi mezeler de kızartılmış, domates biber ve patlıcanla hazırlanırlar.
  • Yoğurtlu mezeler, Türk mutfağında en çok hazırlanan mezeler yoğurtlu mezelerdir. Bunlardan bazıları, haydari, yoğurtlu mantar, süzme yoğurt, cacık, yoğurtlu kabak ve yoğurtlu havuçtur.
  • Pastırma, salam türü soğuk etler
  • Çirozlar, tuzla işlem görerek saklanmış ve kurutulmuş mezeler
  • Füme balık ve etler
  • Pateler
  • Cipsler, özellikle bira tarzı içkilerle servis edilirler.
  • Meyveler
  • Ezmeler
  • Humus
  • Çemen
  • Taratorlar
  • Dip soslar

Sıcak meze tabakları

  • Mini börekler, en çok bilineni ve servis edileni sigara böreğidir.
  • Mini köfteler, misket büyüklüğünü geçmeyecek şekilde hazırlanan köfteler yağda ya da fırında kızartılarak servis edilir.
  • Midye tava; genellikle soğuk bir meze olan tarator ile servise çıkarılır.
  • Karides tava; genellikle mantar ve domates sosları ile servis edilir. Meze tabağının üzerine tereyağı ve limon suyu gezdirilir.

Meze tabağı düzenlerken dikkat edilecek noktalar

  • Mezeler hazırlanırken ilk önem verilecek noktalardan biri birbirine yakışan gıdaların bir arada sunulmasıdır.
  • Hazırlanan mezeler tabakta renk ve şekil uyumuna özen gösterilerek sunulmalıdır.
  • Süslemeler abartısız ama tabağa özen gösterildiği izlenimini verecek şekilde olmalıdır.
  • Birden fazla tabak hazırlanıyorsa tabak boyutları, çeşit ve miktarları aynı olmalıdır.
  • Yoğurtlu mezeler gibi yarı akıcı mezeler sunulurken meze tabağındaki diğer gıdalarında akışkanlığı düşünülmeli, farklı mezeler birbirine karışmamalıdır.
  • Karışık olarak hazırlanan meze tabaklarında her yiyecekten az miktarda konulmalıdır.
  • Çiğ köfte gibi mezeler ise adabına uygun olarak limon dilimleri ve yeşillikleri ile sofraya konulmalı.

Meze Tabağı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Özel Meze Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Özel Meze Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meze Nedir? Tarifi ve Malzemeleri

Meze Nedir? Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifleri ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifleri ve Malzemeleri

Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Avokado Meze Tarifi ve Malzemeleri

Avokado Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri Portakal Ağacı

Meze Tarifleri Portakal Ağacı

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ara Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Ara Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Sofrası Tarifi ve Malzemeleri

Meze Sofrası Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri Haydari

Meze Tarifleri Haydari

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Dere Otlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Dere Otlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Türleri Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Türleri Tarifleri ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6