Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle birleştirildiğinde damak tadımıza değişik lezzetler katar. Şimdi sizlere bildiğim kadarıyla 3-4 çeşit tahinli meze tarifi vereceğim.
Tahinli Meze Tahinli Közlenmiş Patlıcan Mezesi Malzemeleri 3- 4 Kişilik
- 3- 4 adet orta boy közlenmiş patlıcan
- 1,5 limon suyu
- Bir tutam maydanoz
- Birkaç tane ceviz
- Bir tutam tuz
- 1-1,5 fincan tahin
- Zeytinyağı
- Kırmızı pul biber
Yapılışı: Patlıcanları közliyelm. Közlenmiş patlıcanlar soyulup incecik dogranır. Çukur biir kaba koyup üzerine tuzu , tahini ve limon suyunu döküp iyicene karıştırırız. Bu patlıcanlı karışımı bir servis tabağına alırız. Çukur bir tavada zeytin yağını kızdırıp kızan yağın üzerine kırmızı pul biberi atıp yakmadan azıcık kavurunuz. Servis tabağına aldığınız patlıcanın üzerine cevizi ufalayıp maydanozu ufak ufak kıyıp dökünüz. Kızdırdığınız kırmızı pul biberli yağı patlıcanlı karışımın üzerine gezdiriniz.
Afiyetle tüketiniz.
Tahinli Meze Havuçlu Tahinli Meze Malzemeleri
- 1- 2 yemek kaşığı tahin
- 2- 3 orta boy havuç
- 4 tane ceviz
- 4- 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1- 2 orta boy sarımsak
- 1 adet portakal
Yapılışı: Yoğurt, tahin, maydanoz ve sarımsağı bir kapta hazırlanır. İyice karıştırılır. Diğer tarafta ise havuçlar rendelenip kısık ateşte az bir yağda kavrulur sotelenir. Bu karışım soğuyana kadar bekletilir. Soğuyunca yoğurt, tahin, maydanoz ve sarımsaklı karışıma ilave edilir. Üzerine portakal dilimleyip isteğe bağlı olarak dere otun döküp servise hazır hale getirilir.
Afiyet olsun.
Tahinli Meze Tahinli Taratorun Malzemeleri
- 1 tutam maydanoz
- 1,5 limon suyu
- 400- 500 gram süzme yoğurt
- 6- 8 yemek kaşığı tahin
Yapılışı: Süzme yoğurdu bir çatal yardımıyla iyicene çırpıyoruz. Yoğurt çok katıysa biraz su ile sulandırıyoruz. Cıvık olmamalıdır. Limonu sıkıp çekirdeklerini ayıklıyoruz. Maydanozları yıkayıp incecik şekilde kıyıyoruz. Yoğurdu tahinle çırpıp iyicene karıştırıyoruz. Üzerine limon suyunu ve maydanozu döküp servis tabaklarına koyup servise hazır hale getiriyoruz.
Afiyet olsun.
Tahinli Meze Hum musun Malzemeleri
- Yarım kilo haşlanmış kabukları soyulmuş nohut
- 7- 8 diş sarımsak
- 2 tane limon suyu sıkılmış
- 250 gram tahin
- Tuz
- Kırmızı pul biber
- Bir tutam maydanoz
- Kimyon
- Sumak
- İsteğe göre salatalık turşusu
Tahinli Meze Hum musun Yapılışı: Nohutlar haşlanıp kabukları soyulur. Süzgeçten yada blenderden geçirilir. Hiç bir parçacık kalmıyacak şekilde. Sarımsak rendelenip tahinin içine atılır tuzu, limonu, kimyonu tahinli karışıma ilave edilir. Bu tahinli karışım nohuda ilave edilip iyicene karıştırılır. Servis tabağına alınır. Bir tavada yağ kızdırılıp kırmızı biberi ve sumağı yanmıyacak şekilde 10-15 saniye kavurun. Kavurduğumuz kırmızı biber ve sumaklı karışımı servis tabağına aldığımız tahinli karışımın üzerine dökülür. Maydanozlar ince ince kıyıp servis tabağımız süslenir.
Afiyetle tüketmeniz dileğiyle.