Meze Sofrası

Meze Sofrası

Meze sofrası, ana yemeklerimizin yanında değişik tat olarak bizlerin ağız tadına uygun karışımlar olarak bilinmektedir. Meze eski zamanlardan beri sofralardan eksik edilmeyen, sofraların daha zengin olmasını sağlayan atıştırmalık hafif yiyecekler olarak kendini gösterir. Meze sofrası genellikle alkol içerikli davetlerde içeceklere eşlik eder. Bu sayede sofralar daha neşeli bir hal alır. Meze sofrası bizim kültürümüze dünya mutfağı ahçıları sayesinde gezip gördükleri kültürlerden esinlenerek yemek sofralarına ulaştırılmıştır. Meze sofrası özel günlerde hazırlanan en güzel yiyeceklerdendir.

Meze sofrası için meze tarifleri:

Ispanak Mezesi

Malzemeler:
  • 500 gram ıspanak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı: Öncelikle meze yapımına başlarken hazırlamış olduğumuz ıspanakları güzelce ayıklayarak başlayalım. Ayıklanan ıspanakları ince ince doğrayarak bir tencere içerisine alalım ve bir bardak su ilave ederek 20 dakika haşlayalım. Haşlanan ıspanakları süzülmesi için bir süzgece alalım ve süzülerek soğumasını bekleyelim. Bizde o arada bir tava içerisine zeytinyağı koyalım ve unu zeytinyağıyla kavuralım. Kavrulan unun üzerine karabiber, tuz ve süzülen ıspanakları ilave ederek 5 dakika kadar kavuralım ve soğuması için dolaba alıp yarım saat kadar dolapta bekletelim. Soğuyan mezemiz meze sofrası için hazır durumdadır. Servis tabaklarına alınarak servise sunulabilir ve isteğe bağlı olarak meze tabağının süslenmesi için yeşil nane ve maydanoz yaprakları kullanılabilir. Afiyet olsun.

Meze Sofrası İçin Dereotu Mezesi

Malzemeler:
  • Bir bağ dereotu
  • 1 kase süzme yoğurt
  • 1-2 adet salatalık
  • 1 miktar kuru nane
  • 2 diş sarımsak
  • Üzerinin süslenmesi için 2-3 dal yeşil nane
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
Hazırlanışı: Malzeme listesinde hazır bulunan salatalıkların kabuklarını soyarak rendenin en küçük yerinde rendeye veriyoruz. Rendeden geçirilen salatalıklar bir kaba alınarak üzerine yoğurt, kuru nane, dövülmüş sarımsak ve ince ince kıyılmış olan dereotunu da ilave ediyoruz. Son olarak hazırlanan karışıma tuz, karabiber, zeytinyağı da ilave ederek güzelce karıştırıyoruz ve servis tabaklarına alarak üzerine yeşil nane yaprağı ekleyerek servise sunuyoruz. Afiyet olsun.

Meze Sofrası İçin Nohutlu Meze

Malzemeler:
  • Bir kase nohut
  • Bir su bardağı tahin
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım limon
  • 1-2 diş sarımsak
  • Süzme yoğurt 1 kase
  • Tuz, karabiber
  • 7-8 dal maydanoz
Hazırlanışı: Geceden ılık su içerisinde yumuşaması için bekletilen nohutları bir tencereye alarak üzerine su ekleyip güzelce haşlayalım. 45 dakika kadar ocağın üzerinde kalan nohutların pişip pişmediğini kontrol etmek amacıyla bir çatal yardımıyla yumuşamış mı diye bakalım. Hazır olan nohutları süzülmesi için süzgece alarak bekletelim. Bizde o arada ayrı bir kap içerisinde tahini, kimyonu, dövülmüş sarımsağı, tuzu, karabiberi, süzme yoğurdu ilave ederek sos haline getirelim ve süzülen nohutları robota alarak robotta iyice ezelim. Mutfak robotunda ezilen nohutları hazırlanan karışımın içerisine alarak iyice karıştırıp servis tabaklarına alarak üzerine maydanoz ilave edip servise sunalım. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 01.12.2018 07:22:30

Meze Sofrası Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Meze Sofrası"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Meze İsimleri
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkeleri...
Kumpir Mezeleri
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Tarama Meze
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek...
Hatay Mezeleri
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin...
Mangal Yanına Meze
Mangal Yanına Meze
Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m...
Atom Meze
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen ...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süs...
Soğan Mezeleri
Soğan Mezeleri
Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıp sadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler...
Domates Kurusu Mezesi
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...

 

Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hatay Mezeleri
Mangal Yanına Meze
Atom Meze
Patlıcanlı Mezeler
Mantar Meze
Soğan Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Tahinli Meze
Antep Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Yunan Mezeleri
Tavuklu Mezeler
Antakya Mezeleri
Rum Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Balığın Yanına Meze
Yoğurt Mezeleri
Ermeni Mezeleri
Domatesli Meze
Meze Tarifleri Oktay Usta
Zeytinyağlı Mezeler
Meze Nedir
Balık Mezeleri
Popüler İçerik
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırland...
Tahinli Meze
Tahinli Meze
Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi...
Antep Mezeleri
Antep Mezeleri
Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Tavuklu Mezeler
Tavuklu Mezeler
Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018