Meze Tarifleri ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri

Meze, Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası olup, sofralara renk katarak zenginlik ve ihtişam sağlar. Yunanistan ve Balkanlar'dan başlayıp, Akdeniz'e kıyısı olan birçok ülkede aynı isimle bilinir ve sofralardaki yerini alır. Mezeler genellikle soğuk olarak sunulur ve bu, soğuk yemek kültürünün gelişimine katkıda bulunur. Mezeler, doyurucu olmaktan ziyade yemek yemeyi daha keyifli hale getirir. Ayrıca, rakı sofralarının olmazsa olmazı olan mezeler, zamanla akşam yemekleri, kutlama yemekleri, davetler, açık büfeler ve kokteyllerde de vazgeçilmez hale gelmiştir.

Yoğurtlu Kabak Mezesi Tarifi

Malzemeler:

  • 4 adet kabak
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı ceviz
  • Tuz
  • Karabiber
  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • Dereotu
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı:

Kabakları iyice yıkayıp soyduktan sonra, ince olmayacak şekilde rendeleyin. Bir tavada zeytinyağını kızdırın ve rendelenmiş kabakları ekleyin. Kabaklar pembeleşene kadar kavurun ve ardından tuz, karabiber ve önceden kıyılmış dereotunu ekleyin. Biraz daha kavurduktan sonra soğuması için bir kenara alın. Süzme yoğurdu bir kaba alarak, dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve ceviz ile pul biberi karıştırın. Bu karışıma, tavada kavrulmuş ve soğumuş kabakları ekleyin. İyice karıştırarak servis tabağına alın ve servis edin.

Patlıcan Mezesi Tarifi

Malzemeler:

  • 4 tane orta boy közlenmiş patlıcan
  • 4 tane közlenmiş kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

Közlenmiş patlıcan ve biberleri soyup küçük küpler halinde doğrayın. Ezilmiş sarımsakları ekleyip, tuz ve zeytinyağını ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra servise hazır hale gelir. Bu basit ama lezzetli mezeyi mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Haydari Mezesi Tarifi

Malzemeler:

  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

Yoğurt ve zeytinyağını karıştırarak kıvamını biraz inceltin. Peyniri çatalla iyice ezip yoğurda ilave edin. Ardından ezilmiş sarımsakları, tuzu ve naneyi ekleyip iyice karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra, isteğe göre üzerine tekrar nane serpebilir veya biraz daha zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

Soğan Mezesi Tarifi

Malzemeler:

  • 3 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

Soğanları közleyerek başlayın. Közlenen soğanları soyup doğrayın. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırdıktan sonra mezeyi servise hazır hale getirin. Soğan mezesi, diğer mezeler arasında farklı bir lezzet sunar.

Yoğurtlu Kırmızı Biber Mezesi Tarifi

Malzemeler:

  • 4-5 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Hazırlanışı:

Közlenmiş kırmızı biberleri kare şeklinde doğrayın. Tavaya alarak suyunu çekene kadar 5 dakika kavurun. Ardından yağı ekleyip 10 dakika daha kavurun ve ocaktan alarak soğumaya bırakın. Bu arada süzme yoğurdu 2-3 yemek kaşığı su ile açın. Tuz ve sarımsak ekleyip iyice çırpın. Soğuyan biberleri yoğurt ile karıştırarak hazır hale getirin. Bu mezeyi en fazla 30 dakikada hazırlayabilirsiniz.

Babagannuş Mezesi Tarifi

Malzemeler:

  • 5 tane patlıcan
  • 2 tane kırmızı biber
  • 3 tane yeşil biber
  • 1 tane orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 tane domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Tuz
  • Limon suyu

Hazırlanışı:

Biber ve patlıcanları közleyip kabuklarını soyun ve döverek ezin. Soğanı çok küçük doğrayıp az sıvı yağ koyduğunuz tavada kavurun. Biber salçası ve baharatları ekleyip, soğan ve ezilmiş patlıcan, ince doğranmış domates ve maydanozu derin bir kapta karıştırın. Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyip karıştırın. Böylece Babagannuş mezeniz hazır hale gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantarlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Lahana Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kumpir Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kumpir Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri Haydari

Meze Tarifleri Haydari

Farklı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Farklı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifleri ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze

Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Avokado Meze Tarifi ve Malzemeleri

Avokado Meze Tarifi ve Malzemeleri

Ermeni Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ermeni Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Fiyatları Nelerdir?

Meze Fiyatları Nelerdir?

Tarama Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tarama Meze Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri