Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk mezeler, meze soğuk olarak yapılan ana yemeklerden önce sofralarımızın daha zengin bir şekilde gösterilmesini sağlayan, hafif olarak yemeğe başlangıç aşamasında mideyi yatıştıran bir yiyecek türü olarak bilinmektedir. Meze dünya kültüründe genel olarak ordövr ismiyle bilinmektedir. Hazırlanan bu lezzet farklı kültürlerde farklı isimlerle bilinmektedir. Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde meze olarak bilinir, Fransa'da ordövr adıyla bilinir, İspanya'da tapas adıyla bilinir, İtalya'da antipasta gibi isimlerle bilinmektedir. Mezenin nasıl meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir fakat mezenin bizim kültürümüze ulaşması dünyaca ünlü ahçıların gezip gördüğü ülkelerden esinlenerek farklı karışımlarla elde edilen mezeleri bizim kültürümüze ulaştırdıkları bilinen hususlardan olmaktadır. Soğuk mezeler ana yemeklerin daha lezzetli ve iştahla tüketilmesinde öncülük eder ve ana yemeklerin tersine sıcak olarak hazırlanan yemekler gibi olmamakla birlikte mezeyi soğutma kaygısı olmadan sohbet esnasında bile tüketilmesi rahatlıkla sağlanmaktadır.

Avukma soğuk meze olarak yağlı peynir olarak da bilinmektedir. Çökelek, yeşil soğan ve zeytinyağıyla yapılmakta olan bir mezedir. Sofralarda ister meze olarak ister salata olarak tüketebilirsiniz. Yapılış olarak oldukça kolay olan avukma soğuk meze tarifi ana yemeklerin yanında tüketildiğinde bir hayli lezzet kaynağı oluşturmaktadır. Avukma tarifini sizlerle paylaşalım.


Avukma Malzemeleri

  • 200 gram çökelek veya lor peynir
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 adet orta boy sivri biber
  • Yarım bağ maydanoz
  • Yarım bağ taze yeşil nane
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Yeşil biber
  • Tuz
  • Pul Biber
  • Karabiber

Avukma Nasıl Yapılır?


Soğuk meze olan avukma yapılışına ilk olarak hazırlamış olduğumuz kuru soğanların kabuklarını soyarak başlayalım. Kabukları soyulan kuru soğanları ince ince olacak şekilde güzelce kıyalım ve tuzla ovalım. Sonrasında ince ince kıyılan ve tuzla ovulan kuru soğanları bir kaba alalım ve domateslerin kabuklarını da soymaya başlayalım. Kabukları soyulan domatesleri doğrama tahtasında küçük küçük doğrayalım ardından doğradığımız domatesleri de kaba alalım. Yeşil naneyi, maydanozu, yeşil biberleri de güzelce kıyalım ve kıyılan malzemeleri de kaba alarak güzelce harmanlayalım. Harmanlanan malzemelerin üzerine karabiber, pul biber ve sızma zeytinyağını da ilave ederek tekrar karıştıralım. Mezemiz hazırdır servise sunulabilir.


Yoğurtlu Kabak Mezesi Malzemeleri

  • 3 Adet kabak
  • 2 diş sarımsak
  • 1fincan kadar ceviz içi
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • Yarım demet dereotu
  • Bir fincan sızma zeytinyağı

Yoğurtlu Kabak Mezesi Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu kabak mezesine kabakları ve dereotunu güzelce yıkayarak başlayalım. İyice yıkanan kabaklar kabuklarından ayrıştırılarak rendenin en ince olan kısmıyla rendeden geçirilir. Bu aşamadan sonra önceden hazırlanan bir tavaya sızma zeytinyağı ilave edilerek ocağa alınır ve kısık ateşte yağın kızışması beklenir. Kızışan zeytinyağı içerisine rendelenen kabaklar ilave edilerek kabakların pembeleşmesi beklenir. Pembeleşen kabakların üzerine tuzu, karabiberi, ince ince kıyılmış olan dereotu ilave edilir. Bu malzemelerinde eklenmesiyle birkaç dakika tavada kavrulmaya devam edilir ve kavrulan malzemeler soğumaya bırakılır. Bu arada bizde süzme yoğurdu bir kaba alarak içerisine güzelce dövülmüş olan sarımsakları, pul biberi, dövülmüş olan cevizi ve sızma zeytinyağını da kaba ilave ederek karıştıralım. Soğuyan kabak rendesi de yoğurt kabının içerisine ilave edilerek karıştırılır. Bu şekilde soğuk mezemiz hazır hale gelmiş bulunmaktadır. Servis tabaklarına alınarak servise sunulabilir.


Haydari Mezesi Malzemeleri
  • 1 kâse süzme yogurt ya da normal yoğurt
  • Yarım demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • 2 dilim beyaz peynir
  • 3 diş sarımsak
  • Karabiber

Haydari Mezesi Nasıl Yapılır?

Beyaz peynirler bir kaba alınarak çatal ya da başka bir materyal yardımıyla iyice ezilir. Bol su ile yıkanan dereotu doğrama tahtasında ince ince kıyılır. Hazırlanan tereyağı bir tava içerisine alınır ve kızdırılmaya bırakılır kızan tereyağının içerisine kuru nane ilave edilerek biraz kavrulur. Bir kaba süzme yoğurdu alarak hazırlanan beyaz peynir, ince ince kıyılan dereotu, tereyağıyla kavrulan nane, dövülmüş sarımsaklar, karabiber ve tuz ilave edilerek iyice karıştırılır. Bütün malzemelerin eklenmesiyle karıştırılan meze servise sunulması için hazırdır. Servis tabaklarına alınarak afiyetle yenilmesi için servis edilebilir.

Soğuk Mezeler Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Meze Fiyatları Nelerdir?

Meze Fiyatları Nelerdir?

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri

Meze Tarifleri Oktay Usta

Meze Tarifleri Oktay Usta

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

İzmir Meze Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sıcak Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Sıcak Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Soğuk Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifleri ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifleri ve Malzemeleri

Pancar Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balığın Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Balığın Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Süslemeleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Meze Süslemeleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6