Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler, yemeklerin yanında sunulan ve görsel olarak masaya zenginlik ve şıklık katan hafif yiyeceklerdir. Yapımları yemeklere göre çok daha basit ve pratiktir. Bir yemek yanına yapılan birkaç çeşit meze ile sofranızı daha kalabalık ve şık gösterebilirsiniz. Bu makalede, kolayca hazırlayabileceğiniz üç farklı soğuk meze tarifi bulacaksınız.

Köz Patlıcan Salatası Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 4-5 adet patlıcan
  • 3 adet kırmızı biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Köz Patlıcan Salatası Nasıl Yapılır?

Patlıcan ve biberler yıkanır, kurulanır ve közlenmesi için üzerlerine bıçakla birkaç delik açılır. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir ve patlıcanlarla biberler üzerine dizilerek 200 derece fırına sürülür. Fırında arada sırada pişip pişmediği kontrol edilir. Tam olarak pişince çıkarılır ve kabukları soyulur. Kabukları soyulduktan sonra küçük küçük doğranır ve derin bir kaba alınır. Bir adet kuru soğan soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranıp içine eklenir. Sarımsaklar ezilir ve içine eklenir. Damak tadınıza göre tuzunu da ekleyip tüm malzemeleri karıştırarak servis tabağına alabilirsiniz. Çok lezzetli bir meze hazır.

Afiyet olsun.

Karnabahar Kızartması Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 büyük karnabahar
  • 1 adet maden suyu
  • 1 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • Tuz, karabiber
  • Sıvı yağ
  • 2 su bardağı kadar yoğurt
  • 3 diş sarımsak

Karnabahar Kızartması Nasıl Yapılır?

Karnabahar ayıklanır ve yıkanır, çok küçük olmayacak şekilde parçalanır. Ayıklanan karnabahar bir tencereye konur ve üzerine su eklenir, haşlamaya bırakılır. Çok haşlanmamalı, diri kalmalıdır. İstenilen kıvama gelince suyu süzülür ve soğumaya bırakılır. Bu esnada kızartmak için sosu hazırlanır. Derin bir kaseye bir adet maden suyu, bir su bardağı un, iki yumurta, tuz ve karabiber konularak çırpıcı yardımıyla iyice çırpılır ve hiç topak kalmamasına dikkat edilir. Kızartma tavasına bir su bardağı kadar sıvı yağ konur ve yağ kızarınca soğuyan karnabaharlar hazırlanan sosa bulanıp kızgın yağa bırakılır ve nar gibi kızartılır. Tüm karnabahar bu şekilde kızartılınca servis tabağına alınır ve biraz soğuması beklenir. Karnabaharlar soğurken bir kaseye yoğurt konur ve üzerine üç diş sarımsak doğranır, biraz tuz eklenip iyice karıştırılır. Soğuyan karnabaharların üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir ve servis edilir.

Yoğurtlu Taze Fasulye Mezesi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 300 gram taze fasulye
  • 1 adet beyaz kuru soğan
  • 1 kase yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı mayonez
  • Tuz, karabiber

Yoğurtlu Taze Fasulye Mezesi Nasıl Yapılır?

Bu mezenin yapımı için taze, yerli ve ince fasulyeler tercih edilmelidir. Fasulyeler ayıklanır, yemeklik olarak doğranır ve yıkanıp bir tencereye alınır. Üzerine kaynar su eklenip yirmi dakika kadar haşlanır; fasulye sert ise daha fazla haşlamak gerekebilir. Bu nedenle pişip pişmediğini anlamak için tadına bakın ve o şekilde altını kapatın. Fasulye piştikten sonra soğuk suya tutulur ve süzülüp derin bir kaba alınır, soğuması için serin bir yere konur. Başka bir kaseye yoğurt, mayonez, tuz ve karabiber alınır ve karıştırılır. Üzerine sarımsak ezilerek ilave edilir ve iyice karıştırılır. Fasulye soğuyunca sunum yapılacak tabağa alınır ve üzerine bu yoğurtlu karışım dökülür. Daha sonra bir adet kuru soğan iki yemek kaşığı zeytinyağı ile kavrulur ve üzerine bir tatlı kaşığı salça eklenerek iyice kavrulur, salçalı bir sos elde edilir. Bu sos yoğurtlu karışımın üzerine gezdirilir ve servis edilir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Soğuk mezeler, özellikle sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı bir alternatif sunar. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan bu mezeler, aynı zamanda düşük kalorili olmaları nedeniyle diyet yapanlar için de ideal bir seçimdir. Ayrıca, meze tariflerinde kullanılan malzemelerin taze ve kaliteli olmasına özen göstermek, mezelerin lezzetini artıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sülünbike

25 Temmuz 2024 Perşembe

Patlıcan ve biberleri közlerken ne kadar sürede pişip pişmediğini anlamak için hangi yöntemi kullanmalıyım? Fırın sıcaklığını 200 derece olarak ayarladığımda ortalama ne kadar süre beklemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sülünbike,

Patlıcan ve biberlerin közlenip közlenmediğini anlamak için, kabuklarının kolayca soyulup soyulmadığını kontrol edebilirsin. Eğer kabukları rahatça soyuluyorsa, közlenmiş demektir. Ayrıca, patlıcanın içi yumuşak olmalı ve biberlerin rengi koyulaşmalı.

200 derece fırında, patlıcan ve biberlerin közlenmesi genellikle 25-35 dakika arasında sürer. Ancak, fırının performansına göre bu süre biraz değişebilir. Bu yüzden, 20. dakikadan itibaren kontrol etmeye başlamanı tavsiye ederim. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Meze Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri

Güncel

Soğuk Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Soğuk Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Meze İsimleri Meze Türleri ve Tarifleri

Meze İsimleri Meze Türleri ve Tarifleri

Güncel

Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri Portakal Ağacı

Meze Tarifleri Portakal Ağacı

Ermeni Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ermeni Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri