Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve MalzemeleriDomates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin yanında yenilebilen bu mezeyi sizler de kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bunun için makalemizi okumaya devam edin. Domates kurusu mezesi genellikle kış aylarında yaz aylarında kurutulmuş domateslerle yapılmaktadır. Bu nedenle vücut için gerekli olan vitaminleri ve mineralleri kış aylarında kurumuş domatesten alabilirsiniz. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinin yanı sıra sofralarınızı süsleyecek bir çeşit olarak bu mezeyi tüketebilirsiniz. Yapılış olarak pratik bir şekilde anlatacağım bu tarifi hiç yemek yapmayı bilmeyen bir kişi bile zorlanmadan uygulayabilir. Üstelik kurutulmuş domatesim yok diye düşünmeyin. Domates kurusu mezesi yapmak isterseniz kurutulmuş domatesleri birçok markette kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. Bunun yanında sizler de çok rahat bir şekilde domatesleri önceden güneşte kurutarak bu mezenin yapılışında kolayca kullanabilirsiniz ve bu mezenin lezzetini alabilirsiniz. Şimdi bu mükemmel lezzetin tarifini sizlere en kolay şekilde vereceğim, kollarınızı sıvayın ve işe başlayın.

Domates Kurusu Mezesi Malzemeleri
  • On adet kurutulmuş domates,
  • Siyah zeytin,
  • İsteğe bağlı olarak karabiber,
  • Bir miktar zeytinyağı,
  • İki diş sarımsak,
  • Bir tutam kekik,
  • Birkaç tane ceviz içi,

Yapılışına geçmeden önce belirtmek isterim ki kuru domates bu mezelere genellikle su içerisinde kaynatılarak yumuşatılır. Fakat bu durumda domatesler bazen dağılır, dağılmasa bile lezzet kaybeder. Bu nedenle ben bu yumuşatma yöntemini kesinlikle tavsiye etmiyorum. Domatesleri yumuşatmak için tarifi uygulamaya geçmeden önce bir kap içerisine malzemelerde saydığımız bir diş sarımsağı ezerek zeytinyağı ile karıştıralım ve domateslerin üzerine dökelim. Böylece bir süre bekletelim.

Domates Kurusu Mezesi Nasıl Yapılır?

Biz domates kurusu mezesi yapılışı için ilk adımları atarken domateslerimiz yumuşayacaktır. İlk olarak yumuşayan domateslerin her birini üçer parçaya ayıralım. Daha sonra ayrı bir kap içerisinde kekikle birlikte zeytinyağını karıştırın ve bu parçalara ayırdığınız domatesleri karıştırın. Bu işlemden sonra karıştırdığınız bu malzemeleri servis tabaklarına uygun şekillerde yerleştirin ve malzemelerde bahsi geçen ceviz içlerini parçalayarak servis tabağının üzerine serpin. Bunun ardından siyah zeytinleri de çekirdeklerinden ayırarak son süsleme işleminde hem lezzet hem de daha hoş bir görüntü amaçlı kullanabilirsiniz. Yapılış sırasında zeytinyağı kullanmanız lezzet artışlarına neden olacaktır. İşte bu işlemlerden sonra domates kurusu mezesini en pratik şekilde yapmış oldunuz. Bu meze sofralarınızda güzel bir görüntü oluşturarak farklı lezzetler tatmanızı sağlayacaktır.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları
  • Domates kurusu mezesi, zeytinyağının kalitesiyle daha da lezzetli hale gelir. Soğuk sıkım zeytinyağı kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Mezeyi hazırladıktan sonra bir süre buzdolabında bekletirseniz, lezzetlerin birbirine karışması sağlanır ve daha lezzetli bir sonuç elde edersiniz.
  • Domates kurusu mezesi, kahvaltılarda, akşam yemeklerinde veya meze sofralarında rahatlıkla servis edilebilir.
  • Bu mezeyi farklı otlar ve baharatlarla zenginleştirerek kendi damak zevkinize uygun hale getirebilirsiniz. Örneğin, taze nane veya fesleğen ekleyebilirsiniz.

Domates kurusu mezesi, hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatiftir. Kolay yapımı ve zengin içeriği ile sofralarınızda sıkça yer vereceğiniz bu tarifi mutlaka deneyin. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Satılmış

15 Nisan 2024 Pazartesi

Merhaba, domates kurusu çok lezzetli kullanıyorum yemeklerimde özellikle bulgur pilavı yapımında, soğanlı domates kurusunu katıyorum bulgur pilavı çok güzel oluyor.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Handegül

Domates kurusu çok lezzetli cokta faydalı. Bende mutfağımda salata yaparken kullanıyorum zeytin yağın etkisiylede çok leziz bir sunum oluyor soframızda.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri