Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı mezeler, mezelerin içinde en lezzetli ve besleyici olanlarındandır. Zeytinyağı ile lezzet katılan bu mezeler, sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Tüm bölgelerimizde farklı tat ve tariflerle yapılan zeytinyağlı mezeler, özellikle ev hanımları tarafından sıklıkla sofralarda bulundurulmaktadır. Aslında pek çok meze tarifinde zeytinyağı temel bir malzeme olarak kullanılmaktadır.

Zeytinyağlı Mezelerin Önemi

Zeytinyağlı mezeler, sofralarımızın vazgeçilmez tatlarından biridir. Kolay hazırlanması ve soğuk olarak tüketilmesi, bu mezelerin daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Ülkemizin hemen her bölgesinde sofralara konulan mezelerde, tat katması ve lezzetini artırmak için zeytinyağı kullanılmaktadır. İşte en güzel ve lezzetli zeytinyağlı mezelerden bazıları:

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Mezesi Malzemeleri

  • 1 bardak zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 500 gram pirinç
  • Taze asma yaprağı

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Mezesi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağında ince ince doğranmış soğanları kavurun. Yarım kilo pirinci bir kaba koyup tuzlu suda bekletin. Daha sonra pirinç, salça, tuz, karabiber ve tavuk suyunu tencereye ekleyip tadını kontrol edin. Bu malzemeleri ateşte kavurun. 10-15 dakika sıcak suda bekleyen yaprakları süzdükten sonra hazırladığınız iç harcı yaprakların içine simetrik olarak koyup sarın. Tencereye düzgün bir şekilde yerleştirin. Kısık ateşte pişirin ve üzerine limon gezdirerek tadını artırabilirsiniz.

Zeytinyağlı Havuç Ezme Mezesi Malzemeleri

  • Yarım kilo havuç
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım kilo yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • Tuz
  • 1 bağ maydanoz

Zeytinyağlı Havuç Ezme Mezesi Nasıl Yapılır?

Havuçları bol su ile yıkayıp kazıyın ve dikkatle rendeleyin. Ayrı bir şekilde rendelediğiniz soğanı zeytinyağı ile pembeleşene kadar kavurun ve üzerine havuçları ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin ve sürekli karıştırarak kontrol edin. Soğumaya bırakın. İnce doğradığınız sarımsakları yoğurt ile karıştırın ve havuçların üzerine dökerek karıştırın. Bu haliyle mezemiz hazır hale gelir. Servis tabaklarına konulup maydanoz ile süslenir.

Zeytinyağlı Meze Çeşitleri ve Faydaları

Zeytinyağlı mezelerden bazıları bunlardır. Yapımı kısa süren bu mezeler, sofralarımızda sürekli tükettiğimiz lezzetlerdir. Zeytinyağlı mezeler, diğer meze çeşitlerine göre daha fazla sevilmekte ve tüketilmektedir. Hemen her sebze ve üründe zeytinyağı kullanımı yapılabilir ve sağlığa zararlı değildir. Hatta insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı, meze içinde kullanılması ve yapılması da sağlığa oldukça faydalıdır. Zeytinyağlı mezeler, akşam yemeklerinde, eğlencelerde, pikniklerde ve içkili ortamlarda da tüketildiği için her ortama uyum sağlayan soğuk yemeklerdir. Yapımı pratik olan zeytinyağlı mezeler, Türkiye'nin her bölgesinde yapılmaktadır. Birçok çeşidi bulunan bu mezeler, damak tadımızın vazgeçilmez soğuk lezzetlerindendir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hatay Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pratik Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mezeler Tarifi ve Malzemeleri