Balık yumurtasıyla yapılan meze, aslında birçok kişinin bildiği tarama mezesidir. Balık yumurtasının maddi olarak biraz yüksek olmasından dolayı bu meze, insanlar tarafından genellikle özel günlerinde ve özel davetlerinde yapılan bir yiyecek haline gelmiştir. Mükemmel lezzetine ve kolay yapılışına rağmen, bu meze ülkemizde doğuya gidildikçe daha az tüketilmektedir. Yani balık yumurtası ile yapılan meze doğu bölgelerinde çok daha az yenilir. Çünkü insanlar balık yumurtasını duyduktan sonra bir adım geride durmaktadır. Fakat deniz olan bölgelerde ve ülkemizin batı tarafında balık yumurtası ile yapılan mezeler özellikle restoranlarda çok fazla miktarda tüketilmektedir. Hem lezzeti hem de tadı ile bu mezeyi birçok yemeğin yanında siz de tüketebilirsiniz. Sofralarınıza kattığı zenginlik ve farklılıkla sizleri etkileyecektir. Balık yumurtasıyla yapılan meze, yani taramayı kolay bir şekilde hiç zorlanmadan yapabilirsiniz. Balık yumurtasıyla yapılan meze için bazı malzemeler gereklidir. Bu malzemelerden en önemlisi balık yumurtası yani havyardır. Biraz pahalı olsa da birçok yerde bu malzemeyi bulabilirsiniz. Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze Malzemeleri
Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze Nasıl Yapılır? Bu malzemeleri hazırladıktan sonra gerisi artık çok kolaydır. Öncelikle iyice kurumuş ekmekleri avucunuz ile iyice ufaltın. Eğer tam olarak kurumamışsa birkaç saat güneşte bekleterek iyice kurutup daha sonra ufaltın. İlk aşamayı tamamladık. Daha sonra avucumuz ile küçülttüğümüz ekmekleri daha derin bir kaba koyarak içerisine hamur olacak şekilde su ekleyin. Bir süre yoğurun. Yoğurduktan sonra malzememiz oldukça sıvı bir hale gelmelidir. Bu aşamayı da bu şekilde tamamladık. Hamur hale getirdiğimiz bu ekmeğin içerisine balık yumurtalarını da karıştırarak ilave edin ve birbirine iyice karışması için bolca yoğurup karıştırın. Diğer taraftan soğanı bir kap içerisine rendeleyin. Balık yumurtasını eklediğimiz kap içerisine rendelediğimiz soğanı da ekleyin ve tekrar iyi bir şekilde karıştırın. Soğana yaptığımız işlemin aynısını sarımsak için de yapın. Bu karışım içerisine standart ölçüsü yarım limon olacak şekilde ekşiyi sevdiğiniz kadar limon suyu ekleyin. Bu sırada sürekli karıştırın. Bolca karıştırdıktan sonra artık rengi beyazlaşacaktır. Bu aşamadan sonra yavaş yavaş sonlara ve balık yumurtasıyla yapılan meze tarifinin sonlarına gelmiş sayılacaksınız. Son olarak zeytinyağını yavaş bir şekilde karıştırarak ilave ettikten sonra servis tabaklarına en uygun şekillerde yerleştirin ve üzerini istediğiniz malzeme ile yakışacak şekilde süsleyin. Afiyet Olsun. |