Antep Mezeleri


Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmaktadır.
Bu muhteşem mezeleri evinizde hazırlayarak her yemeğinizi ziyafete dönüştürebilirsiniz. Kolay gelsin...

Babagannu
ş Malzemeler:
(Antep usulü patlıcan salatası)
  • 4 adet orta büyüklükte patlıcan
  • 5 adet orta boy domates
  • 5 adet kırmızı biber
  • Küçük bir kase ince doğranmış maydanoz
  • 3 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 6 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı zeytin yağı
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
Babagannuş Hazırlanışı:

Patlıcanların karınlarına birkaç tane çizik attıktan sonra fırın tepsisine koyarak domatesler ve biberler ile birlikte 250 derece fırında közlüyoruz. Domatesler ile biberler patlıcandan daha çabuk pişeceği için patlıcanlardan daha önce fırından alınız.

Patlıcanlar pişinceye kadar biberlerin ve domateslerin kabuğunu soyuyoruz. Biberleri tıpkı salataya doğradığımız irilikte doğruyoruz. Patlıcanlar piştikten sonra onlarında kabuğunu soyduktan sonra ne ince ne kalın olacak şekilde doğruyoruz. Domatesleri de patlıcanla aynı irilikte doğrayıp üzerine ilave ediyoruz.
Daha sonra zeytin yağını, nar ekşisini, tuzunu ve baharatlarını ilave edip karıştırıyoruz. En son maydanozu ilave edip servis tabağına alıyoruz.
Afiyet olsun.

Antep Usulü Yeşil Mercimek Salatası:
  • 1 çorba kasesi ıslatılmış yeşil mercimek
  • 1 kahve fincanı zeytin yağı
  • 1 küçük kase ince doğranmış taze nane
  • 1 kase ince doğranmış maydanoz
  • 1 küçük kase ince doğranmış dere otu
  • 1 çar bardağı pirinç
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 adet orta büyüklükte havuç
  • 3 dal yeşil soğan
  • 2 çay kaşığı kadar sumak
  • 1 adet limon
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
Antep Usulü Yeşil Mercimek Salatası Hazırlanışı:

Öncelikle yeşil mercimeği bir tencereye alıp üzerini aşacak kadar kaynar su ilave ederek ocağa alıyoruz. Bir miktar tuz atıp bir iki taşım kaynatıyoruz. Mercimeğin çok fazla yumuşamaması gerekiyor. Dişe dokunur sertlikte olmalı. Eriyen mercimeğin salatası lezzetli olmaz. Mercimek istenilen kıvamda pişince suyunu süzerek bir kenara alıyoruz. Başka bir tencerede yine aynı şekilde pirinçleri de haşlıyoruz ve suyunu süzüyoruz.

Bir tavanın içine zeytin yağını ayıp bir miktar kızdırıyoruz. Daha sonra kuru soğanı yemeklik doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Havucu rendeleyip tavaya atıyoruz. Bir kaç dakika bu şekilde kavuruyoruz ve ocağın altını kapatıp mercimeği ve pirinci ilave ediyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra geniş bir salata kasesine boşaltıyoruz.

Yeşillikleri ilave edip karıştırıyoruz. Üzerine limon sıkıp baharatlarını da ilave ettikten sonra mercimek salatası hazır hale gelecektir. Afiyet olsun.

Antep Mezeleri Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Antep Mezeleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı mezeler, mezelerin içinde en lezzetli olanlarındandır. Zeytinyağı tadı ile lezzet katılan mezeler artık sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmektedir. Ev hanımları bu lezzetleri sofralarında bolca bulundurmakta ve yapmaktadırlar. Ülke...
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin...
Yoğurtlu Mezeler
Yoğurtlu Mezeler, Türk mutfağının temel yiyeceği yoğurdun kullanım alanı saymakla bitmez. Meze yapımında ise özellikle süzme yoğurt kullanılır. Bir miktar su, zeytinyağı ve mayonez ilave edilerek yoğurt çırpılır, ezilir ve bu işlem yoğurt kıvama gele...
Patatesli Mezeler
Patatesli mezeler, Doyurucu özelliği ve şeker oranı yüksek olan patates ile hazırlanan mezeler ve sunumlar adeta sizi büyüleyecek. Patates küçük büyük herkesin damak tadına uygun beğenerek tükettiği bir besin maddesidir. Patates kullanarak birçok mez...
İzmir Meze
İzmir meze, İzmir iline ait lezzetlerden biri de Atom mezesidir. Patlıcan ve kurutulmuş kırmızı biberden hazırlanan meze soğuk olarak yemeklerin yanında veya ara öğünlerde tek başına servis edilir. Malzemeler:2 adet patlıcan2 adet kuru kırmı...
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süs...
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkeleri...
Balığın Yanına Meze
Balığın yanına meze, balık çoğu bölgemizde severek tüketilen yiyecekler içindedir. Balığın yanında tüketilecek en iyi yardımcı yemekler arasında salata ve mezeler gelir. Balıkla birlikte bir çoban salatası, mevsim salatası, marul salatası olmazsa olm...
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Rum Mezeleri
Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla dengeleyen Rumlar, baharatı ölçülü kullanmakla, taze ürünleri tercih etmekle mutfak kültürlerini...
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan sonra sulanmadığından, mezenin malzemesiyle daha iyi uyum sağlamaktadır. Evinizde süzme yoğurt...
Özel Meze Tarifleri
Özel meze tarifleri, hepimiz evlerimizde mezeleri sıkça yaparız. Ancak özel günlerde, yılbaşı gibi zamanlarda daha farklı özel meze tariflerinin arayışına gireriz. Bu mezeler bildiklerimiz de olsa, her zaman vakit bulup yapamıyor olabiliriz. Ancak öz...
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...
Balık Mezeleri
Balık mezeleri, balıkla birlikte yenilecek mezelerde balıkla uyum sağlamalıdır. Geçmişten itibaren balıkla birlikte tüketilen mezeler, herkes tarafından kabul görmüştür. Özellikle fava, patlıcan, kırmızı biber mezeleri, deniz börülcesi, ezme, haydari...
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Meze tarifleri portakal ağacı, portakal ağacı meze tariflerinde değişik meze türlerine yer vermiş ve ağız tadına oldukça uyum sağlayan mezelerin tarifini sunmuş olan meze adresi olarak bilinmektedir. Portakal ağacı değişik lezzetler elde ederek sofra...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin lezzetle tüketilmesi için ana yemeklerin yanında eşlik eden bir lezzet olarak bilinmektedir. Mez...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen ...

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı mezeler, mezelerin içinde en lezzetli olanlarındandır. Zeytinyağı tadı ile lezzet katılan mezeler artık sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmektedir. Ev hanımları bu lezzetleri sofralarında bolca bulundurmakta ve yapmaktadırlar. Ülke...

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin...

Yoğurtlu Mezeler

Yoğurtlu Mezeler, Türk mutfağının temel yiyeceği yoğurdun kullanım alanı saymakla bitmez. Meze yapımında ise özellikle süzme yoğurt kullanılır. Bir miktar su, zeytinyağı ve mayonez ilave edilerek yoğurt çırpılır, ezilir ve bu işlem yoğurt kıvama gele...

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler, Doyurucu özelliği ve şeker oranı yüksek olan patates ile hazırlanan mezeler ve sunumlar adeta sizi büyüleyecek. Patates küçük büyük herkesin damak tadına uygun beğenerek tükettiği bir besin maddesidir. Patates kullanarak birçok mez...

İzmir Meze

İzmir meze, İzmir iline ait lezzetlerden biri de Atom mezesidir. Patlıcan ve kurutulmuş kırmızı biberden hazırlanan meze soğuk olarak yemeklerin yanında veya ara öğünlerde tek başına servis edilir. Malzemeler:2 adet patlıcan2 adet kuru kırmı...

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süs...

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında o...

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın...

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazl...

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça fazla kullanılır. Sizler için oldukça rağbet gören mezelerden örnekler hazırla...

Soğuk Meze Tarifleri

Soğuk meze tarifleri, Doğu Akdeniz'de ve bilhassa mutfağımızda bulunan tek yemek grubudur. Çoğunlukla soğuk olarak servis edilir. Asıl yemek öncesi aperitif şeklinde tüketilir. Mezeler çok farklı türlerde olabilmektedir. Peynir, salam, yo...

Çerkez Mezeleri

Çerkez mezeleri arasında en çok yer alan çerkez tavuklu meze gelmektedir. Çerkez mezeleri daha çok otel yemeklerinde, toplantı yemeklerinde, davetlerde ve özel hazırlanan yemeklerin yanında sunum yapılmaktadır. Meze aslında doyuruc...

Tahinli Meze

Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle birleştirildiğinde damak tadımıza değişik lezzetler katar. Şimdi sizlere bildiğim kadarıyla 3-4...

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıp sadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağ...

Yılbaşı Meze Tarifleri

Yılbaşı meze tarifleri deyince aklımıza birçok menü gelmektedir. Yeni bir yıla adım atarken insanlar yılbaşı akşamı evlerinde çok çeşitli hazırlıklar ile yeni yılın sevincini yaşamak isterler. Bu hazırlıkların içinde kutlama anlamında y...

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit olması sayesinde kolaylıkla her yemeğin yanına yapılabilir. Fakat bu mezeler doyurucu amaç...

Kuru Domates Mezesi

Kuru domates mezesi, ülkemizin her bölgesinde özellikle kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Domatesin insan vücuduna sağladığı faydalar bu meze ile aynı şekilde vücuda faydalar sağlamaktadır. Bu nedenle bu mezenin lezzeti b...

Patlıcan Meze

Patlıcan meze, özellikle güney illerimizde yoğun yapılan meze türlerinden biridir. Genellikle patlıcanın közlenmesiyle yapılır. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan patlıcanın yemekleri, salata şeklinde hazırlanması, meze yapılması yay...

Meze Tabağı

Meze Tabağı; Güzel bir akşamın başlangıç tabağı olabileceği gibi içki sofralarına eşlik eden sıcak ve soğuk yiyeceklerle hazırlanan tabaktır. Tabağın hazırlandığı duruma göre 4 ile 12 çeşit arasında değişen karışık mezelerle sunulur. Ülkemizde...

Közlenmiş Kırmızı Biber Mezesi

Közlenmiş Kırmızı Biber Mezesi, Kırmızı biberin en bilinen özelliklerinden biri zayıflatmasıdır. Sık sık ve belli ölçülerde tüketilmesi durumunda metabolizmayı harekete geçirmekle birlikte, kalp rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Sofralarım...

Meze Tarifleri

Meze Tarifleri, Meze denince akla ilk gelen Türk mutfakları olup masalara renk katarak sofraların ihtişamını ve zenginliğini göstermektedir. Yunanistan ve Balkanlardan başlayıp Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde hemen hemen aynı isimle ...

Pratik Meze Tarifleri

Pratik Meze Tarifleri, Ülkemizde tüm bölgelerin mezeye olan ilgilerinden dolayı insanlar pratik meze tarifleri ararlar. Vereceğim pratik ve kısa tariflere bakarak sizlerde kolayca bu mezeleri evlerinizde yapabilirsiniz. Bizim bu me...

Meze Nedir

Meze nedir sorusu çok büyük bir alanı kapsamaktadır. Dünya yemek literatüründe ordövr ismi ile anılmaktadır. Dünyada, Orta Doğu de ve Türkiye de özel bir yere sahip olup hafifliği, lezzeti ile kendine hayran bırakan soğuk yemeklerdir. Çe...

Fasulye Mezeleri

Fasulye Mezeleri, ana yemeklerimiz yanında eşlik eden ve ana yemekleri lezzetle tüketmemiz açısından olanak sağlayan bir meze çeşididir. Fasulye mezeleri sadece ana yemeklerin yanında olmamakta bazen kendi başına bir yemek türü olarak belirmek...

Ege Mezeleri

Ege Mezeleri, Ülkemizde ege bölgesi meze yönünden oldukça gelişmiştir. Birçok meze farklı şekillerde egede yapılmaktadır. Ege mezeleri çok eski zamanlardan beri ülkemiz insanları tarafından çok beğenilmektedir. Günümüzde de hale mü...

Yoğurt Mezeleri

Yoğurt mezeleri, güzel bir çilingir sofrasının yanı sıra davetlerde ya da arkadaşlarla bir araya gelindiğinde aperatif olarak da sunulabilecek bir meze çeşididir. Bunun yanı sıra,acil zamanlarda, aniden gelen misafirlere yemeğin ...

 

Meze İsimleri
Balığın Yanına Meze
Kumpir Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Rum Mezeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Özel Meze Tarifleri
Domates Kurusu Mezesi
Balık Mezeleri
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Hatay Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Patlıcanlı Mezeler
Antep Mezeleri
Atom Meze
Patlıcan Mezeleri
Mantar Meze
Zeytinyağlı Mezeler
Patatesli Mezeler
Tarama Meze
Yunan Mezeleri
İzmir Meze
Soğuk Meze Tarifleri
Çerkez Mezeleri
Tahinli Meze
Soğan Mezeleri
Yılbaşı Meze Tarifleri
Yoğurtlu Mezeler
Tavuklu Mezeler
Kuru Domates Mezesi
Popüler İçerik
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin e...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemek...
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemm...
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Soğuk Meze Tarifleri
Soğuk meze tarifleri, Doğu Akdeniz'de ve bilhassa mutfağımızda bulunan tek yemek grubudur. Çoğunlukla soğuk olarak servis edilir. Asıl yemek öncesi ap...
Çerkez Mezeleri
Çerkez mezeleri arasında en çok yer alan çerkez tavuklu meze gelmektedir. Çerkez mezeleri daha çok otel yemeklerinde, toplantı yemeklerinde, davetlerd...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Meze İsimleri
Balığın Yanına Meze
Kumpir Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Rum Mezeleri
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Meze Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Meze Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Haziran - 2018