Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve birbirinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmaktadır.
Bu muhteşem mezeleri evinizde hazırlayarak her yemeğinizi ziyafete dönüştürebilirsiniz. Kolay gelsin
Babagannuş Malzemeleri
(Antep usulü patlıcan salatası)
- 4 adet orta büyüklükte patlıcan
- 5 adet orta boy domates
- 5 adet kırmızı biber
- Küçük bir kâse ince doğranmış maydanoz
- 3 çorba kaşığı nar ekşisi
- 6 diş sarımsak
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- Yeteri kadar tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
Babagannuş Hazırlanışı
Patlıcanların karınlarına birkaç tane çizik attıktan sonra fırın tepsisine koyarak domatesler ve biberler ile 250 derece fırında közlüyoruz. Domatesler ile biberler patlıcandan daha çabuk pişeceği için patlıcanlardan daha önce fırından alınız.
Patlıcanlar pişinceye kadar biberlerin ve domateslerin kabuğunu soyuyoruz. Biberleri tıpkı salataya doğradığımız irilikte doğruyoruz. Patlıcanlar piştikten sonra onların da kabuğunu soyduktan sonra ne ince ne kalın olacak şekilde doğruyoruz. Domatesleri de patlıcanla aynı irilikte doğrayıp üzerine ilave ediyoruz.
Daha sonra zeytinyağını, nar ekşisini, tuzunu ve baharatlarını ilave edip karıştırıyoruz. En son maydanozu ilave edip servis tabağına alıyoruz. Afiyet olsun
Antep Usulü Yeşil Mercimek Salatası
- 1 çorba kasesi ıslatılmış yeşil mercimek
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 küçük kâse ince doğranmış taze nane
- 1 kâse ince doğranmış maydanoz
- 1 küçük kâse ince doğranmış dere otu
- 1 çar bardağı pirinç
- 1 baş kuru soğan
- 1 adet orta büyüklükte havuç
- 3 dal yeşil soğan
- 2 çay kaşığı kadar sumak
- 1 adet limon
- Yeteri kadar tuz
- Karabiber
Antep Usulü Yeşil Mercimek Salatası Hazırlanışı
Öncelikle yeşil mercimeği bir tencereye alıp üzerini aşacak kadar kaynar su ilave ederek ocağa alıyoruz. Bir miktar tuz atıp bir iki taşım kaynatıyoruz. Mercimeğin çok fazla yumuşamaması gerekiyor. Dişe dokunur sertlikte olmalı. Eriyen mercimeğin salatası lezzetli olmaz. Mercimek istenilen kıvamda pişince suyunu süzerek bir kenara alıyoruz. Başka bir tencerede yine aynı şekilde pirinçleri de haşlıyoruz ve suyunu süzüyoruz.
Bir tavanın içine zeytinyağını ayıp bir miktar kızdırıyoruz. Daha sonra kuru soğanı yemeklik doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Havucu rendeleyip tavaya atıyoruz. Birkaç dakika bu şekilde kavuruyoruz ve ocağın altını kapatıp mercimeği ve pirinci ilave ediyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra geniş bir salata kasesine boşaltıyoruz.
Yeşillikleri ilave edip karıştırıyoruz. Üzerine limon sıkıp baharatlarını da ilave ettikten sonra mercimek salatası hazır hale gelecektir. Afiyet olsun