Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Rum Mezeleri

Rum mutfağı, zengin ve çeşitli mezeleriyle de öne çıkar. Yüzyıllar boyunca farklı mutfak kültürlerini kendi gastronomilerine entegre eden Rumlar, baharatları ölçülü kullanarak, taze ürünleri tercih ederek ve geleneklerini koruyarak bu lezzetleri günümüze taşımışlardır. Bu yazıda, çeşitli Rum mezelerine dair tarifler bulabilirsiniz.

İstifno Otu Mezesi Malzemeleri

  • İstifno otu yaprakları
  • Sirke
  • Limon suyu
  • Sızma zeytinyağı
  • Hardal
  • Yeteri kadar tuz

İstifno Otu Mezesi Nasıl Yapılır?

İstifno otu, yabani bir pamuk bitkisidir ve her mevsim yetişir. Rum mezesi olarak bu otun sadece yaprakları kullanılır. Önce buzlu suda bekletilen otlar, sirke ve tuz eklenmiş suyun içinde 20 dakika kadar haşlanır. Daha sonra süzülerek, sızma zeytinyağı, bol limon ve tuzla harmanlanır. İstenirse az zeytinyağı ile seyreltilen hardalla birlikte servis edilir. Bu meze, sarımsaklı yoğurt ile de ikram edilebilir.

Saganaki Mezesi Malzemeleri

  • 1 adet domates
  • 1 adet sivri biber
  • 1 dilim keçi peyniri veya beyaz peynir
  • 1 dilim kaşar peyniri
  • Sızma zeytinyağı
  • Nane, kırmızı pul biber, kekik ve tuz

Saganaki Mezesi Nasıl Yapılır?

Kenarları kısa bir güvecin içine keçi peynirini veya beyaz peyniri küçük parçalar halinde yerleştirin. Üzerine küçük doğranmış domatesi ekleyin. Sivri biberi doğrayın ve baharatları serpin. Bu karışımın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Güveci folyo ile kapatarak, düşük ısıdaki fırında pişirin. Sıcak olarak servis edin.

Ahtapot Salatası Malzemeleri

  • 80 gram ahtapot
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Maydanoz ve dereotu
  • 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Karışık yeşillik
  • Tuz ve karabiber

Ahtapot Salatası Nasıl Yapılır?

Haşlanmış ahtapotu ince dilimler halinde doğrayın. Üzerine sızma zeytinyağı, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Servis tabağına alarak yeşilliklerle süsleyin ve ikram edin.

Babagannuş Mezesi Malzemeleri

  • 4 adet patlıcan
  • 4 adet kırmızı biber
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet domates
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz

Babagannuş Mezesi Nasıl Yapılır?

Patlıcanları ve biberleri ocakta közleyin. Kabuklarını soyup iri iri doğrayın. Sarımsakları tuzla birlikte dövün ve limon suyu, zeytinyağı, rendelenmiş domates ile bir sos hazırlayın. Közlenmiş patlıcan ve biberleri bu sosla harmanlayın. Servis tabağına alarak üzerine kırmızı pul biber serpin ve ılık olarak servis edin.

Zeytinyağlı İç Bakla Ezmesi (Fava) Malzemeleri

  • 1 su bardağı kuru bakla
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 adet kesme şeker
  • Yarım limon suyu
  • Tuz
  • Dereotu
  • Kırmızı tatlı toz biber

Zeytinyağlı İç Bakla Ezmesi (Fava) Nasıl Yapılır?

Geceden suyun içinde beklettiğiniz kuru baklayı ertesi gün süzüp yıkayın. Soğanı yemeklik doğrayarak 1 çay bardağı zeytinyağında sarartın. Buna kuru baklaları, kesme şekeri ve tuzu ilave edin. Yaklaşık 4 su bardağı su ekleyerek baklalar yumuşayana kadar pişirin. Ocağı kapattıktan sonra içine kalan yarım çay bardağı zeytinyağı, limon suyu ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Bu karışımı blender ile püre haline getirin. Karışım hafif sulu lapa kıvamında olmalıdır. Borcama yayarak buzdolabında bir gece bekletin. Daha sonra dilimleyerek, üzerine dereotu ve zeytinyağı ile süsleyerek servis edin.

Rum mezeleri çok sayıda çeşide sahiptir. Her birinin baharatından malzemesine kadar, Rum halkının damak tadını ve farklı mutfaklardan esinlenmelerini yansıtır. Günümüzde Türkiye'de de özel Rum mezeleri sunan restoranlar bulunmaktadır. Siz de bu lezzetleri evinizde deneyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rusen

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Tüm rum meze tariflerini görmek isterim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Rusen, tüm rum meze tariflerini tek bir mesajda paylaşmam mümkün değil ancak spesifik bir meze ya da meze kategorisi ile ilgili tarifler arıyorsan, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım! Lütfen hangi mezeyi merak ediyorsun belirtir misin?

soru

bülent

26 Nisan 2024 Cuma

Neden her mezeden yanlız 3 çeşit yayınlanıyor
Tüm çeşitlr olsa daha iyi olurdu

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Şafakgün

Mezeleri çoğu zaman alkol kullanırken tüketilen besinlerdir. Ama bazı insanlar yemeklerin yanında yada yemeklerden önce atıştırmalık olarak tüketirler. Rumlar bu konuda oldukça iyidir. Hemen hemen her şeyi meze olarak yapabilirler. Mesela humus bir mezedir. Bazı insanlar bunu rakı içerken tüketir bazıları da yemek olarak öğün olarak tüketir. Meze kültürü önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Özel Meze Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Özel Meze Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Soğuk Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Meze Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Meze Tarifi ve Malzemeleri

Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Atıştırmalık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Atıştırmalık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Avokado Meze Tarifi ve Malzemeleri

Avokado Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Fiyatları Nelerdir?

Meze Fiyatları Nelerdir?

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri