mezeler.gen.tr
meze
Sosyal Medyada Paylaş
Girit Mezeleri
Çerkez Mezeleri
Patatesli Mezeler
Meze İsimleri
İzmir Meze
Meze Dolabı
Tavuklu Mezeler
Rum Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Yoğurtlu Mezeler
Salata Ve Mezeler
Kolay Meze
Meze
Pratik Meze Tarifleri
Meze Tabağı
Meze Türleri
Antep Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifi
Meze Yapımı
Özel Meze Tarifleri
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Kumpir Mezeleri
Hatay Mezeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Atıştırmalık Mezeler
Fasulye Mezeleri
Mantar Meze
Balık Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Biber Mezeleri
Salata Meze Tarifleri
Balığın Yanına Meze
Soğuk Meze Tarifleri
Kahvaltılık Mezeler
Tüm Sayfalar >>









Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla dengeleyen Rumlar, baharatı ölçülü kullanmakla, taze ürünleri tercih etmekle mutfak kültürlerini günümüze kadar taşımıştır. Rum mezelerinden derlediğimiz bu yazıda kendi damak tadınıza uyan bir meze tarifi bulabilirsiniz.

İstifno otu mezesi malzemeleri

  • İstifno otu yaprakları
  • Sirke, limon suyu
  • Sızma zeytinyağı, hardal
  • Yeteri kadar tuz

Yapılışı: İstifno yabani bir pamuk bitkisidir. Yaz dışında her mevsim yetişir. Rum mezesi olarak bu otun sadece yaprakları kullanılır. Önce buzlu suda bekletilen otlar, sirke ve tuz eklenmiş suyun içinde 20 dakika kadar haşlanır. Daha sonra süzülerek, sızma zeytinyağı, bol limon ve tuzla harmanlanır. İstenirse az zeytinyağı ile seyreltilen hardalla birlikte servis edilir. Bu meze sarımsaklı yoğurt ile de ikram edilebilir. Afiyet olsun.

Saganaki mezesi malzemeleri

  • 1 adet domates
  • 1 adet sivri biber
  • 1 dilim tercihen keçi peyniri ya da beyaz peynir
  • 1 dilim kaşar peyniri
  • Sızma zeytinyağı
  • Yeterince nane, kırmızı pul biber, kekik ve tuz

Yapılışı: Kenarları kısa bir güvecin içine keçi peynirini ya da beyaz peyniri küçük parçalar şeklinde yayın. Üzerine domatesi küçük doğrayarak yerleştirin. Sivri biberi doğrayın, baharatları da serpin. Bunların üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Güveci folyo ile kapatarak, düşük ısıdaki fırında pişirin. Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.

Rum Mezeleri

Ahtapot salatası malzemeleri

  • 80 gram ahtapot
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tutam maydanoz ve dereotu
  • 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tutam karışık yeşillik
  • Yeterince tuz ve karabiber

Yapılışı: Haşlanan ahtapotu ince bir şekilde doğrayın. Bunun içine sızma zeytinyağını, dereotu ve maydanozu, tuz, karabiberi koyarak karıştırın. Bunu servis tabağına alınca yeşilliklerle süsleyerek ikram edin. Afiyet olsun.

Babagannuş mezesi malzemeleri

  • 4 adet patlıcan
  • 4 adet kırmızı biber
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet domates
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz

Yapılışı: Patlıcanları ve biberleri ocağın üzerinde közleyin. Bunların kabuklarını soyun ve iri iri doğrayın. Sarımsakları tuzla birlikte dövün, limon suyu, zeytinyağı ve rendelenmiş domatesle hazırlanmış bir sos elde edin. Közlenmiş patlıcan ve biberleri bu sosla birlikte harmanlayın. Servis tabağına alarak, üzerine kırmızı pul biber serpin. Bu mezeyi ılık olarak servis edin. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı iç bakla ezmesi (Fava) malzemeleri

  • 1 su bardağı kuru bakla
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 adet kesme şeker
  • Yarım limonun suyu
  • Yeterince tuz
  • Dereotu, kırmızı tatlı toz biber

Yapılışı: Geceden suyun içinde beklettiğiniz kuru baklayı, ertesi gün süzerek, yıkayın. Soğanı yemeklik doğrayarak, 1 çay bardağı zeytinyağının içinde sarartın. Buna kuru baklaları, kesme şekeri ve tuzu ilave edin. Yaklaşık olarak 4 su bardağı su koyarak, baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocağı kapatarak içine kalan yarım çay bardağı zeytinyağını, limon suyu ve ince kıyılmış dereotunu ilave edin. Bu karışımı blenderin içinde püre haline getirin. Karışım hafif sulu lapa kıvamında olur. Böyle olmazsa içine pişerken biraz su ilave edilebilir. Bunu borcamın içine yayarak, buzdolabında bir gece bekletin. Daha sonra dilimleyerek, üzerini dereotu ve zeytinyağı ile süsleyerek ikramınızı yapabilirsiniz.

Rum mezeleri bu şekilde çoğaltılabilir. Her birinin baharatından, malzemesine kadar Rum halkının damak tadını yansıtması, tüm dünya mutfaklarından bir şeyler yansıtması dikkat çekicidir. Günümüzde bizim ülkemizde bile özel Rum mezeleri yapan restoranlar bulunmaktadır. Dilerseniz sizlerde bunu evlerinizde hazırlayabilirsiniz.

Yayınlanma Tarihi : 12.9.2015 09:49:39

Rum Mezeleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Rum Mezeleri"

bülent

Neden her mezeden yanlız 3 çeşit yayınlanıyor
Tüm çeşitlr olsa daha iyi olurdu

2016-12-28

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Meze Nasıl Yapılır

Meze nasıl yapılır, Ana yemeklerden çok farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalık tatlardır. Yapılışları ise damak zevkine göre de...

Havuç Mezesi

Havuç Mezesi, Havuç maydanozgiller ailesine ait olan bir sebzedir. Koni şeklinde köklü ve etli bir sebze olan havuç otsu yapıda olan bir bitki türüdür.  Ülkemizde yörelere göre bir çok değişik ad ile isimlendirilen havuç mezesi, ö...

Havuçlu Yoğurtlu Meze

Havuçlu yoğurtlu meze, oldukça lezzetli ve yapımı kolay bir tariftir. Arada değişik meze tariflerini denemek isteyenler için tavsiye ettiğimiz havuçlu yoğurtlu meze, çok besleyicidir. Havucun bol miktarda A vitamini içermesi, yoğu...

Havuçlu Kabaklı Meze

Havuçlu kabaklı meze, görünümüyle bile iştah kabartan bir meze tarifidir. Havucun turuncu rengi, kabağın yeşil rengi harika bir uyum sağlar. Böyle sağlıklı sebzelerle hazırlanan meze tariflerini her zaman yapmalısınız. Her yaştan...

Kabaklı Havuçlu Meze

Kabaklı havuçlu meze; Bir çoğumuz yemek masalarımızı bir birinden renkli ve lezzetli mezelerle süslemeyi çok severiz. Biz kadınlar hazırladığımız masaların övgü alsın isteriz. Bu nedenle de her zaman zengin görünümlü masalar hazır...

Dere Otlu Meze

Dere otlu meze, tarifi bu yararlı bitkiyi tüketmeniz için öneli bir fırsattır. Kendine has aroması nedeniyle dere otu taze olarak pek tüketilmeyen bir bitkidir. Ama bu şekilde mezesini hazırlarsanız, yemeklerde harika bir tarif ol...

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler, hem yapımı kolay hem de oldukça lezzetlidir. Meze denilince akla hep peynir ve sebze ile hazırlanan lezzetler gelir. Ancak peynir de meze yapımında çok fazla kullanılmaktadır. Peynir makarna, patates ve bazı sebz...

Meze Ve Salata Tarifleri

Meze ve salata tarifleri, ana yemeklerin yanında servise sunulan ve ana yemeklere eşlik eden bir lezzet olarak bilinmektedir. Mezeler ana yemeklerin öncesinde yada ana yemeklerle beraberce tüketilen atıştırmalık yiyecekler ola...

Salata Meze Çeşitleri

Salata meze çeşitleri, Türk mutfağı salata meze çeşitleri bakımından zengin bir mutfaktır. Neredeyse her sebzeden salata ve meze yapılabilmektedir. Salata meze çeşitleri sofraları süslemek ve zengin bir sunum elde edebilmek için b...

Kırmızı Biber Meze

Kırmızı Biber Meze, Günümüzde birçok kişi biberler i ve biberden yapılan yemekleri çok sevmektedir. Bu nedenle Kırmızı biber mezede ülkemizde çok sevilen yiyeceklerden biridir. Bu meze kimileri tarafından acı olarak yenilmekte kim...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

meze, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017