Rum Mezeleri Rum mutfağı, zengin ve çeşitli mezeleriyle de öne çıkar. Yüzyıllar boyunca farklı mutfak kültürlerini kendi gastronomilerine entegre eden Rumlar, baharatları ölçülü kullanarak, taze ürünleri tercih ederek ve geleneklerini koruyarak bu lezzetleri günümüze taşımışlardır. Bu yazıda, çeşitli Rum mezelerine dair tarifler bulabilirsiniz. İstifno Otu Mezesi Malzemeleri
İstifno Otu Mezesi Nasıl Yapılır? İstifno otu, yabani bir pamuk bitkisidir ve her mevsim yetişir. Rum mezesi olarak bu otun sadece yaprakları kullanılır. Önce buzlu suda bekletilen otlar, sirke ve tuz eklenmiş suyun içinde 20 dakika kadar haşlanır. Daha sonra süzülerek, sızma zeytinyağı, bol limon ve tuzla harmanlanır. İstenirse az zeytinyağı ile seyreltilen hardalla birlikte servis edilir. Bu meze, sarımsaklı yoğurt ile de ikram edilebilir. Saganaki Mezesi Malzemeleri
Saganaki Mezesi Nasıl Yapılır? Kenarları kısa bir güvecin içine keçi peynirini veya beyaz peyniri küçük parçalar halinde yerleştirin. Üzerine küçük doğranmış domatesi ekleyin. Sivri biberi doğrayın ve baharatları serpin. Bu karışımın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Güveci folyo ile kapatarak, düşük ısıdaki fırında pişirin. Sıcak olarak servis edin. Ahtapot Salatası Malzemeleri
Ahtapot Salatası Nasıl Yapılır? Haşlanmış ahtapotu ince dilimler halinde doğrayın. Üzerine sızma zeytinyağı, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Servis tabağına alarak yeşilliklerle süsleyin ve ikram edin. Babagannuş Mezesi Malzemeleri
Babagannuş Mezesi Nasıl Yapılır? Patlıcanları ve biberleri ocakta közleyin. Kabuklarını soyup iri iri doğrayın. Sarımsakları tuzla birlikte dövün ve limon suyu, zeytinyağı, rendelenmiş domates ile bir sos hazırlayın. Közlenmiş patlıcan ve biberleri bu sosla harmanlayın. Servis tabağına alarak üzerine kırmızı pul biber serpin ve ılık olarak servis edin. Zeytinyağlı İç Bakla Ezmesi (Fava) Malzemeleri
Zeytinyağlı İç Bakla Ezmesi (Fava) Nasıl Yapılır? Geceden suyun içinde beklettiğiniz kuru baklayı ertesi gün süzüp yıkayın. Soğanı yemeklik doğrayarak 1 çay bardağı zeytinyağında sarartın. Buna kuru baklaları, kesme şekeri ve tuzu ilave edin. Yaklaşık 4 su bardağı su ekleyerek baklalar yumuşayana kadar pişirin. Ocağı kapattıktan sonra içine kalan yarım çay bardağı zeytinyağı, limon suyu ve ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Bu karışımı blender ile püre haline getirin. Karışım hafif sulu lapa kıvamında olmalıdır. Borcama yayarak buzdolabında bir gece bekletin. Daha sonra dilimleyerek, üzerine dereotu ve zeytinyağı ile süsleyerek servis edin. Rum mezeleri çok sayıda çeşide sahiptir. Her birinin baharatından malzemesine kadar, Rum halkının damak tadını ve farklı mutfaklardan esinlenmelerini yansıtır. Günümüzde Türkiye'de de özel Rum mezeleri sunan restoranlar bulunmaktadır. Siz de bu lezzetleri evinizde deneyebilirsiniz. |
Rusen
20 Mayıs 2024 PazartesiTüm rum meze tariflerini görmek isterim
Cevap yazAdmin
20 Mayıs 2024 PazartesiRusen, tüm rum meze tariflerini tek bir mesajda paylaşmam mümkün değil ancak spesifik bir meze ya da meze kategorisi ile ilgili tarifler arıyorsan, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım! Lütfen hangi mezeyi merak ediyorsun belirtir misin?
bülent
26 Nisan 2024 CumaNeden her mezeden yanlız 3 çeşit yayınlanıyor
Cevap yazTüm çeşitlr olsa daha iyi olurdu
Şafakgün
26 Nisan 2024 CumaMezeleri çoğu zaman alkol kullanırken tüketilen besinlerdir. Ama bazı insanlar yemeklerin yanında yada yemeklerden önce atıştırmalık olarak tüketirler. Rumlar bu konuda oldukça iyidir. Hemen hemen her şeyi meze olarak yapabilirler. Mesela humus bir mezedir. Bazı insanlar bunu rakı içerken tüketir bazıları da yemek olarak öğün olarak tüketir. Meze kültürü önemlidir.
Soru Sor / Yorum Yap