Meze, ana yemeklerden önce sofralarımızı daha zengin ve çekici hale getiren, hafif ve iştah açıcı yiyeceklerdir. Meze, dünya kültüründe genellikle "ordövr" olarak bilinir. Bu lezzet, farklı kültürlerde farklı isimlerle anılır. Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde "meze" olarak bilinirken, Fransa'da "ordövr", İspanya'da ise "tapas" olarak bilinir. Meze yapımı oldukça kolaydır ve malzemelerin temin edilmesi de genellikle evde bulunan malzemelerle mümkündür. Mezeler sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir, ancak en çok soğuk mezeler tercih edilir. Gelin, meze yapımını birlikte inceleyelim. Sizlere birkaç meze tarifi vererek meze yapımını açıklayacağım. Malatya Usulü Çemen Mezesi Malzemeleri
Malatya Usulü Çemen Mezesi Nasıl Yapılır? Yarım kase ince esmer bulguru bir kaba alarak üzerine bir bardak ılık su ilave edin ve üzerini kapatarak 10 dakika kadar bulgurun yumuşaması için bekletin. Bu arada soğanların kabuğunu soyup birkaç parça halinde robota atın ve aynı şekilde domateslerin kabuklarını da soyup birkaç parça halinde robota atın. Robotta kıvam alan domates ve soğanların üzerine dövülmüş sarımsakları, biber salçasını, domates salçasını, nar ekşisi sosunu, sızma zeytinyağını, kırmızı pul biberi, kimyonu, karabiberi ve bir tatlı kaşığı tuzu ilave edip robotu çalıştırarak 1 dakika kadar çevirin. Hazırlanan malzemeleri robottan alarak yumuşayan bulgurun üzerine ilave edin ve ince ince kıyılmış maydanozları da ekleyerek karıştırın. Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra mezeyi kapalı bir kap içerisine alarak bir gün bekletin ve servise sunun. Afiyet olsun. Tarator Meze Malzemeleri
Tarator Meze Nasıl Yapılır? Sarımsakların kabuklarını soyarak havan yardımıyla iyice ezin ve içerisine bir miktar tuz ilave edin. Ezilen sarımsakları bir kaba alarak içerisine tahini, limon suyunu, tuzu ve ince ince kıyılmış olan maydanozları ekleyin. Bütün malzemeleri güzelce kap içerisinde karıştırarak servis tabaklarına alın ve servise sunun. Afiyet olsun. Közlenmiş Patlıcan Meze Malzemeleri
Közlenmiş Patlıcan Meze Nasıl Yapılır? Meze yapımına ilk önce patlıcanları közleyerek başlayın. Patlıcanları ocakta, fırında ya da odun ateşinde közleyebilirsiniz. Közlenen patlıcanları soğuması için bir kaba alın ve soğuduktan sonra kabuklarını soyup güzelce doğrayın. Ayrı bir kap içerisinde süzme yoğurt, mayonez, dövülmüş sarımsakları, tuzu, karabiberi ve limon suyunu harmanlayın. İyice karıştırılan malzemeler sos haline geldiğinde közlenen patlıcanların üzerine gezdirin. Afiyet olsun. |