mezeler.gen.tr
meze
Sosyal Medyada Paylaş
Girit Mezeleri
Çerkez Mezeleri
Patatesli Mezeler
Meze İsimleri
İzmir Meze
Meze Dolabı
Tavuklu Mezeler
Rum Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Yoğurtlu Mezeler
Salata Ve Mezeler
Kolay Meze
Meze
Pratik Meze Tarifleri
Meze Tabağı
Meze Türleri
Antep Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifi
Meze Yapımı
Özel Meze Tarifleri
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Kumpir Mezeleri
Hatay Mezeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Atıştırmalık Mezeler
Fasulye Mezeleri
Mantar Meze
Balık Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Biber Mezeleri
Salata Meze Tarifleri
Balığın Yanına Meze
Soğuk Meze Tarifleri
Kahvaltılık Mezeler
Tüm Sayfalar >>









Meze

Meze, ister ülkemizde olsun ister dünyada olsun birçok yemeğin yanında kullanılan ara yiyeceklerdir. Birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Bu meze çeşitleri her bölgede her yörede farklılıklar göstererek sınıflara ayrılır. Öyle ki acı seven bir bölgede genellikle acı tür mezeler geliştirilirken acı sevmeyen aksine hayvancılığın gelişmiş olduğu bölgelerde ise genellikle buna bağlı olarak yoğurtlu, sütlü mezeler geliştirilmektedir. Bu nedenle  her yörenin kültürüne göre yemekleri ve mezeleri de farklılıklar göstermektedir.  Ana yemeklerden farklı olarak hazırlanan mezeler, Sofranın görüntüsünü ve bolluğunu da arttırmaktadır. Genellikle yemeklerden önce başlangıç olarak yenilen mezeler bazen yemekle birlikte de tüketilmektedir. Tabi ki bu durumda yine yöreden yöreye değişir.  Mezenin ilk olarak doğduğu yer hakkında kesin bir şey diyemeyiz. Öyle ki çok eski tarihlerden beri sevilerek yemekler yanında tüketilen mezeler  ilk yemeklerden beri yapılmakta olduğu söylenmektedir. Bu duruma herhangi bir belge kanıtı olmadığı için kesindir denilmez.

Öncelikle Orta doğu ve Yunanistan bölgelerinde yapılmaya başlanan ve sofraların zenginleştirilmesinin yanı sıra lezzetli tatlar katmak amacı ile yapılan mezeler zamanla Arap ülkelerine ve kültürel etkileşimden dolayı birçok ülkeye dağılma gösteren meze, günümüzde birçok ülkede sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır. Bu yiyecek böyle dağılma göstererek kıyı olan ülkeler arasında genelikle aynı isimlerde yer almaktadır.  Meze birçok zaman yemeklerin yanında soğuk olarak servis edilen bir yiyecektir. Mezelerin en büyük özelliği lezzetinden sonra yapılışının çok basit olmasıdır. Genellikle doğranıp iyice karıştırılan malzemelerden yapılan bu mükemmel lezzet birçok kişi tarafından evlerde basit olarak yapılmaktadır. Bu lezzet Osmanlı döneminde de oldukça tüketilmiştir.Tam o zamanlardan beri sevilerek tüketilen meze, tabi ki günümüze gelene kadar çok büyük değişikliklere uğrayarak çeşit olarak artışlar göstermektedir. Günümüzde yüzü aşkın meze çeşidi vardır. Genellikle soğuk mezeler kişiler arasında daha çok tüketilir. 

Meze
Türk kültüründe meze genellikle sofra zenginliğinin arttırılması ve karın doyumunda önemli yerler almaktadır. Mezeler genellikle hafif yiyeceklerdir. Bu nedenle yaz aylarında bile tüketilmesi kişilerde herhangi bir rahatsızlık meydana getirmeden bu yiyeceklerin tüketilmesini sağlamaktadır. Üstelik yemeklerin yanında farklı çeşitlerin olması kişilerde iştahın daha fazla açılmasını sağlar. Özellikle insanların özel günlerde verdikleri ziyafetlerde o güzel sofranın güzelleştirilmesinde de kullanılan mezeler yemeklerin yanında farklılık olarak sofranın zenginleşmesinde önemli roller oynar. Öyle ki acının yakıştığı yemeklerde kullanılan acı mezeler ise lezzetlere lezzet katar. Kışın tüketilen meze insanlarda vücuda birçok fayda sağlayarak vücudun gereksinimlerini karşılaması için destek olur. Bunun yanında kurulan rakı sofralarında meze, olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle ülkemizde de mezenin önemli bir yeri vardır. Bu nedenle meze, dünya ülkelerini bir çoğunda  küçük kültür farklarından kaynaklanan malzeme değişiklikleri ile sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır.

Yayınlanma Tarihi : 12.9.2015 09:54:46

Meze Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Meze"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Meze Nasıl Yapılır

Meze nasıl yapılır, Ana yemeklerden çok farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalık tatlardır. Yapılışları ise damak zevkine göre de...

Havuç Mezesi

Havuç Mezesi, Havuç maydanozgiller ailesine ait olan bir sebzedir. Koni şeklinde köklü ve etli bir sebze olan havuç otsu yapıda olan bir bitki türüdür.  Ülkemizde yörelere göre bir çok değişik ad ile isimlendirilen havuç mezesi, ö...

Havuçlu Yoğurtlu Meze

Havuçlu yoğurtlu meze, oldukça lezzetli ve yapımı kolay bir tariftir. Arada değişik meze tariflerini denemek isteyenler için tavsiye ettiğimiz havuçlu yoğurtlu meze, çok besleyicidir. Havucun bol miktarda A vitamini içermesi, yoğu...

Havuçlu Kabaklı Meze

Havuçlu kabaklı meze, görünümüyle bile iştah kabartan bir meze tarifidir. Havucun turuncu rengi, kabağın yeşil rengi harika bir uyum sağlar. Böyle sağlıklı sebzelerle hazırlanan meze tariflerini her zaman yapmalısınız. Her yaştan...

Kabaklı Havuçlu Meze

Kabaklı havuçlu meze; Bir çoğumuz yemek masalarımızı bir birinden renkli ve lezzetli mezelerle süslemeyi çok severiz. Biz kadınlar hazırladığımız masaların övgü alsın isteriz. Bu nedenle de her zaman zengin görünümlü masalar hazır...

Dere Otlu Meze

Dere otlu meze, tarifi bu yararlı bitkiyi tüketmeniz için öneli bir fırsattır. Kendine has aroması nedeniyle dere otu taze olarak pek tüketilmeyen bir bitkidir. Ama bu şekilde mezesini hazırlarsanız, yemeklerde harika bir tarif ol...

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler, hem yapımı kolay hem de oldukça lezzetlidir. Meze denilince akla hep peynir ve sebze ile hazırlanan lezzetler gelir. Ancak peynir de meze yapımında çok fazla kullanılmaktadır. Peynir makarna, patates ve bazı sebz...

Meze Ve Salata Tarifleri

Meze ve salata tarifleri, ana yemeklerin yanında servise sunulan ve ana yemeklere eşlik eden bir lezzet olarak bilinmektedir. Mezeler ana yemeklerin öncesinde yada ana yemeklerle beraberce tüketilen atıştırmalık yiyecekler ola...

Salata Meze Çeşitleri

Salata meze çeşitleri, Türk mutfağı salata meze çeşitleri bakımından zengin bir mutfaktır. Neredeyse her sebzeden salata ve meze yapılabilmektedir. Salata meze çeşitleri sofraları süslemek ve zengin bir sunum elde edebilmek için b...

Kırmızı Biber Meze

Kırmızı Biber Meze, Günümüzde birçok kişi biberler i ve biberden yapılan yemekleri çok sevmektedir. Bu nedenle Kırmızı biber mezede ülkemizde çok sevilen yiyeceklerden biridir. Bu meze kimileri tarafından acı olarak yenilmekte kim...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

meze, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017