Közlenmiş Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş Patlıcan Mezesi

Közlenmiş patlıcan mezesi, hem lezzeti hem de pratik yapımı ile sofraların vazgeçilmezleri arasındadır. Patlıcan, özellikle yaz aylarında taze ve bol bulunur, bu nedenle közlenmiş patlıcan mezesi de çok sık yapılır. Patlıcanın bu kadar çok tüketilmesi, közlenmiş patlıcan mezesi gibi çeşitli yemeklerin de popüler olmasını sağlar. Özellikle ülkemizin doğu kesimlerinde çokça tüketilen bu meze, doğal yöntemlerle közlenen patlıcanların farklı bir lezzet kazanarak sofralara gelmesini sağlar. Közlenmiş patlıcan mezesi, her evde bulunabilecek malzemelerle kolayca hazırlanabilir. Aşağıda vereceğim tarifle, bu lezzeti kolayca elde edebilirsiniz. Şimdi tarifimize geçelim.

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Malzemeleri

  • Dört adet orta boy patlıcan,
  • Bir adet kırmızı biber (Acı olup olmamasına siz karar verebilirsiniz.)
  • Beş ya da altı adet acı sivri biber,
  • İki adet orta boy domates,
  • İki adet kuru soğan (Orta boy yeterlidir.)
  • Üç çorba kaşığı zeytinyağı,
  • Bir tutam tuz

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle patlıcanları temiz bir şekilde yıkayarak közlemek için hazırlayın. Köz ateşi oluşturun ve ateş alev almadığında patlıcanları iyice közleyin. Közleme işlemi, mezenin lezzetini doğrudan etkiler, bu yüzden dikkatli olun.

Bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve yağın kızmasını bekleyin. Yaklaşık 3 dakika içinde yağ kızacaktır. Bu sürede soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Yağ kızdığında soğanları tencereye ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.

Soğanlar kavrulurken, domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun. Kabukları iyi soyulduğundan emin olun, aksi halde domatesin kabukları meze içinde rahatsız edici olabilir. Domatesleri de küçük küpler halinde doğrayın.

Soğanlar tam olarak kavrulduktan sonra, doğradığınız domatesleri ekleyin ve domatesler solana kadar kavurmaya devam edin. Bol bol karıştırarak, malzemelerin yanmamasını ve iyice pişmesini sağlayın. Bu, lezzetin artmasına yardımcı olacaktır.

Közlenmiş patlıcanları ince ince doğrayın ve kavurduğunuz domates karışımına ekleyin. Orta ateşte yaklaşık beş dakika daha kavurun. Bu işlemin ardından közlenmiş patlıcan mezesi hazırdır. Mezeyi yemeklerin yanında soğuk olarak servis etmenizi öneririm. Soğuk tüketildiğinde çok daha lezzetli olacaktır.

Ekstra Bilgiler

Bu meze, özellikle yaz aylarında yapılan barbekülerin yanında mükemmel bir tamamlayıcı olabilir. Ayrıca, közlenmiş patlıcan mezesi, yoğurt ile karıştırılarak da servis edilebilir, bu şekilde daha ferahlatıcı bir lezzet elde edersiniz.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hatay Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tahinli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze

Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Meze Çeşitleri Nelerdir?

Sıcak Meze Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Çeşitli Meze Tarifleri ve Malzemeleri