Patatesli Mezeler Tarifleri ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Patatesli Mezeler Tarifleri ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler, doyurucu özellikleri ve nispeten yüksek şeker oranlarıyla bilinen patates kullanılarak hazırlanan lezzetli atıştırmalıklardır. Patates, küçük büyük herkesin damak tadına uygun, beğenerek tükettiği bir besin maddesidir. Patates kullanarak birçok meze çeşidi hazırlamak mümkündür. Patatesli meze tarifleri ile sofralarınızı süsleyebilir, hem kendiniz hem de misafirleriniz için harika ziyafetler hazırlayabilirsiniz.

Tereyağlı Patates Ezmesi

Gerekli Malzemeler

  • 5 adet orta büyüklükte patates
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Tuz, nane, karabiber

Hazırlanışı

İlk olarak patatesler yıkanıp uygun bir tencereye alınır. Üzerine geçecek kadar su ilave edilerek orta hararetli ocakta patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen patatesler sudan alınarak kabukları soyulur ve püre kıvamına gelene kadar ezilir. Kuru soğanın kabuğu soyularak ince yemeklik doğranır. Uygun bir tavaya tereyağı alınarak eritilir. Doğranan soğanlar tereyağında şeffaf bir hal alana kadar kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine biber ve domates salçası eklenerek bir iki dakika kadar daha kavrulur. Üzerine püre haline gelen patatesler eklenerek karıştırılır. Son olarak tuz, karabiber, nane eklendikten sonra patates ezmesi servis tabağına alınır.

Afiyet olsun.

Patates Topları

Gerekli Malzemeler

  • 5 adet orta büyüklükte patates
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tane havuç
  • İnce kıyılmış maydanoz ve dereotu
  • 1 ufak boy karalahana
  • Limon suyu
  • Karabiber, tuz, çörek otu

Hazırlanışı

Patatesler yıkandıktan sonra uygun bir tencereye alınır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan patateslerin kabukları soyulduktan sonra çatal ile ezilir. Ezilen patatesler çukur bir kaba alınır. Soğumasına izin vermeden üzerine kaşar rendesi, çörek otu, tereyağı, sıvı yağ, limon suyu, tuz, karabiber eklenerek ılımaya bırakılır.

Bu arada havucun kabukları kazınarak rendeden geçirilir. Ardından karalahana rendelenir. Rendelenen malzemeler ayrı ayrı kaplara alınır. Dereotu ve maydanoz yıkandıktan sonra incecik kıyılır. Yine ayrı kaplara alınır. Ilıyan patatesten ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan her bir patates hazırlanan malzemelere bulanarak servis tabağına alınır.

Afiyet olsun.

Kekikli Patates

Gerekli Malzemeler

  • 5-6 tane orta boy patates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tane limon suyu
  • Tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4-5 dal taze kekik

Hazırlanışı

Patatesler yıkandıktan sonra elma dilimi olacak şekilde dilimlenir. Dilimlenen patatesler çukur bir kabın içine alınır. Uygun bir kasenin içine limon suyu, sıvı yağ, tuz, karabiber ve kekik eklenerek karıştırılır. Hazırlanan karışım elma dilimi kesilen patateslerin üzerine dökülür. Sos ve patatesler iyice harmanlanır. Soslu patates pişirme kağıdı serilen fırın kabına yayılır. Fırın 200 derecede ısıtılarak patatesler fırına verilir. Kızaran patatesler fırından alınarak servis tabağına dizilir.

Afiyet olsun.

Sonuç ve Ekstra Bilgiler

Patatesli mezeler, farklı aromalar ve tatlarla zenginleştirilebilen çok yönlü yemeklerdir. Patatesin besleyici değeri yüksektir ve bu tarifler, sağlıklı ve doyurucu seçenekler sunar. Ayrıca, patatesli mezeler hazırlarken damak zevkinize göre farklı baharatlar ve malzemeler ekleyerek tarifleri kişiselleştirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Memeteren

21 Temmuz 2024 Pazar

Patateslerin yumuşadığını nasıl anladınız? Patatesleri ezmek için hangi aleti kullandınız? Soğanları kavururken hangi aşamada salçayı eklediniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Memeteren,

Patateslerin yumuşadığını anlamak için bir çatal veya bıçak kullanarak patateslerin içine batırabilirsiniz. Eğer çatal veya bıçak kolayca giriyorsa, patatesler yumuşamış demektir. Patatesleri ezmek için genellikle patates ezici veya çatal kullanılır. Soğanları kavururken salçayı genellikle soğanlar pembeleştikten sonra eklemek en iyi sonucu verir. Bu aşamada salçayı ekleyip bir süre daha kavurmak, yemeğe lezzetini daha iyi katacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tarama Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tarama Meze Tarifi ve Malzemeleri

Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Balığın Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Balığın Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çerkez Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri