Patlıcan meze, özellikle güney illerimizde sıkça yapılan bir meze türüdür. Genellikle patlıcanın közlenmesiyle hazırlanır. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan patlıcan, yemekleri, salata şeklinde hazırlanması ve meze yapımı ile bilinir. Patlıcan meze, daha çok et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilir. Patlıcan meze hazırlanırken sızma zeytinyağı kullanılması, domates ve biber gibi malzemelerin zamanında olgun olarak tercih edilmesi mezenin lezzetine katkı sağlar. Mezenin lezzetini artıracak baharatların seçimi de önemlidir. Bu meze, diyet yapanlar için de kalorisi bakımından önemli bir seçenektir. Bir porsiyonu sadece 36 kalori içerdiğinden gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Akdeniz ülkelerinde karamelize tadıyla oldukça beğenilen közlenmiş patlıcan, sarımsaklı yoğurtla hazırlandığı gibi, yanında közlenmiş kırmızı biber gibi malzemelerle de meze şeklinde hazırlanabilir. Biz sizler için lezzetli bir patlıcan meze tarifi hazırladık. Bunu topan patlıcan denilen etli patlıcanla yapmanızı tavsiye ediyoruz. Hadi birlikte yapmaya başlayalım. Patlıcan Meze İçin Gerekli Malzemeler
Sos Malzemeleri
Patlıcan Meze Nasıl Yapılır? Önce topan patlıcanları yıkayın ve kurulayın. Bunların birkaç yerinden çatalla delik açın. Patlıcanları mangalın üzerinde, ızgarada ya da ocağın üzerinde aparatla közleyin. Kabukları kömürleşinceye kadar, içleri yumuşayıncaya kadar közlenmesi gerekiyor. Fırında közlemek de tercih edilebilir. Böyle yaparsanız yaklaşık 45 dakika 200 derecelik fırında pişirmeniz gerekir. Közlenmiş patlıcanlar biraz ılındıktan sonra, kabuklarını ayıklamaya başlayabilirsiniz. Kolay ayıklanması için sıcakken patlıcanları hemen streç filmle sarabilirsiniz. Bir süre bekleyerek patlıcanları daha kolay soyabilirsiniz. Soyduğunuz patlıcanların kararmasına engel olmak için, hemen zeytinyağında beklemeye alabilirsiniz. Böylece görseli daha güzel bir meze hazırlayabilirsiniz. Patlıcanlar gibi kırmızı biberleri, kuru soğanı ve domatesleri de hafif közleyerek kabuklarını soyun. Bunları da kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kâseye aldığınız bu malzemelerin içine közlenmiş patlıcanları doğrayarak ilave edin. İçine sarımsakları döverek ekleyin. Şimdi patlıcan meze sosunu hazırlayalım. Kâsede zeytinyağını, limon suyunu ve tuzu iyice çırpın. Dilerseniz biraz sirke de ilave edebilirsiniz. Bunu patlıcanlı malzemeyle karıştırın. Üzerini maydanozla süsleyebilirsiniz. Patlıcan meze güzel bir sunum tabağına alınarak, masadaki yerine yerleştirilebilir. Afiyet olsun. |