Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan meze, özellikle güney illerimizde sıkça yapılan bir meze türüdür. Genellikle patlıcanın közlenmesiyle hazırlanır. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan patlıcan, yemekleri, salata şeklinde hazırlanması ve meze yapımı ile bilinir. Patlıcan meze, daha çok et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilir. Patlıcan meze hazırlanırken sızma zeytinyağı kullanılması, domates ve biber gibi malzemelerin zamanında olgun olarak tercih edilmesi mezenin lezzetine katkı sağlar. Mezenin lezzetini artıracak baharatların seçimi de önemlidir. Bu meze, diyet yapanlar için de kalorisi bakımından önemli bir seçenektir. Bir porsiyonu sadece 36 kalori içerdiğinden gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Akdeniz ülkelerinde karamelize tadıyla oldukça beğenilen közlenmiş patlıcan, sarımsaklı yoğurtla hazırlandığı gibi, yanında közlenmiş kırmızı biber gibi malzemelerle de meze şeklinde hazırlanabilir. Biz sizler için lezzetli bir patlıcan meze tarifi hazırladık. Bunu topan patlıcan denilen etli patlıcanla yapmanızı tavsiye ediyoruz. Hadi birlikte yapmaya başlayalım.

Patlıcan Meze İçin Gerekli Malzemeler
  • 4 adet topan çekirdeksiz patlıcan
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 adet orta boyda kırmızı soğan
  • 1-2 diş sarımsak
Sos Malzemeleri
  • 1 fincan sızma zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • Yeteri kadar tuz
Patlıcan Meze Nasıl Yapılır?

Önce topan patlıcanları yıkayın ve kurulayın. Bunların birkaç yerinden çatalla delik açın. Patlıcanları mangalın üzerinde, ızgarada ya da ocağın üzerinde aparatla közleyin. Kabukları kömürleşinceye kadar, içleri yumuşayıncaya kadar közlenmesi gerekiyor. Fırında közlemek de tercih edilebilir. Böyle yaparsanız yaklaşık 45 dakika 200 derecelik fırında pişirmeniz gerekir.

Közlenmiş patlıcanlar biraz ılındıktan sonra, kabuklarını ayıklamaya başlayabilirsiniz. Kolay ayıklanması için sıcakken patlıcanları hemen streç filmle sarabilirsiniz. Bir süre bekleyerek patlıcanları daha kolay soyabilirsiniz. Soyduğunuz patlıcanların kararmasına engel olmak için, hemen zeytinyağında beklemeye alabilirsiniz. Böylece görseli daha güzel bir meze hazırlayabilirsiniz.

Patlıcanlar gibi kırmızı biberleri, kuru soğanı ve domatesleri de hafif közleyerek kabuklarını soyun. Bunları da kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kâseye aldığınız bu malzemelerin içine közlenmiş patlıcanları doğrayarak ilave edin. İçine sarımsakları döverek ekleyin.

Şimdi patlıcan meze sosunu hazırlayalım. Kâsede zeytinyağını, limon suyunu ve tuzu iyice çırpın. Dilerseniz biraz sirke de ilave edebilirsiniz. Bunu patlıcanlı malzemeyle karıştırın. Üzerini maydanozla süsleyebilirsiniz. Patlıcan meze güzel bir sunum tabağına alınarak, masadaki yerine yerleştirilebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Meze Fiyatları Nelerdir?

Meze Fiyatları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze

Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze

Güncel

Atıştırmalık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Atıştırmalık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Nedir? Tarifi ve Malzemeleri

Meze Nedir? Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Meze Çeşitleri Nelerdir?

Sıcak Meze Çeşitleri Nelerdir?

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri Portakal Ağacı

Meze Tarifleri Portakal Ağacı

Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri Oktay Usta

Meze Tarifleri Oktay Usta

Çerkez Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Pratik Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Farklı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Farklı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Pancar Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri Haydari

Meze Tarifleri Haydari

Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Yoğurtlu Deniz Börülcesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Deniz Börülcesi Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Meze Süslemeleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Meze Süslemeleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri