Meze Nedir? Meze, dünya mutfaklarında ve özellikle Orta Doğu ile Türk mutfaklarında, ana yemeklerin yanında servis edilen ve sofraların zenginliğini artıran lezzetli bir yan yemektir. Mezeler, farklı kültürlerde değişik isimlerle anılmaktadır. Bizim kültürümüzde "meze" olarak bilinirken, Fransa'da "ordövr", İspanya'da "tapas", İtalya'da "antipasta" gibi isimlerle bilinmektedir. Mezelerin, eski Türk mutfaklarından günümüze kadar ulaştığı bilinmekte olup, tam olarak nasıl ve nereden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir. Mezeler, hafif ve lezzetli olmaları, küçük porsiyonlar halinde servis edilmeleri ve ana yemekten bağımsız olarak sunulmaları nedeniyle oldukça popülerdir. Oktay Usta İtalyan Mezesi Malzemeleri
Yapılışı İlk önce patatesleri bir tencereye alarak üzerlerini aşacak şekilde su ekleyip yarım saat kadar haşlayın. Haşlanan patatesleri bir kaba alarak çatalla ezerek parçalayın. Patateslerin üzerine haşlanmış bezelyeleri ve küp doğranmış havuçları ekleyin. Daha sonra ince dilimlenmiş peyniri ve salamları da karışıma ilave edin. Süzme yoğurt ve mayonezi bir kaba alarak karıştırın ve diğer karışımları yoğurt-mayonez karışımına ekleyin. Tuzunu da ilave ederek karıştırın ve 45 dakika kadar buzdolabında soğutun. Soğuyan mezeyi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. Oktay Usta Yoğurtlu Semizotu Mezesi Malzemeleri
Yapılışı Domates, salatalık ve semizotunu bol suyla güzelce yıkayın ve süzülmesi için bir kaba alın. İyice süzüldükten sonra domates, salatalık ve semizotunu küp küp doğrayın. Semizotunu ince ince kıyın. Taze soğanı da kabuklarını soyduktan sonra ince ince doğrayın ve tüm sebzeleri karıştırın. Kaşar peynirini de doğrayarak karışıma ekleyin. Zeytinyağı, tuz ve limonu ilave ederek tüm malzemeleri harmanlayın. Mezeyi servis tabaklarına alarak sunabilirsiniz. Afiyet olsun. Oktay Usta Deniz Börülcesi Mezesi Malzemeleri
Yapılışı Deniz börülcelerini kılçıklarından arındırmak için güzelce haşlayın. Haşlanan deniz börülcelerini soğuk suyun altına tutarak süzün ve 10 dakika kadar bekleyin. Deniz börülcelerinin kılçıklarını çıkarın. Temizlenen börülceleri bir kaba alarak üzerine sızma zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, limon ve tuz ilave edin. Tüm malzemeleri karıştırarak mezeyi dolaba alın ve yarım saat kadar soğutun. Soğuduktan sonra servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun. Oktay Usta Brokoli Mezesi Malzemeleri
Yapılışı Öncelikle taze brokoliyi güzelce yıkayın ve haşlanması için bir tencereye alın. Tencereye bir miktar su ekleyin ve yarım saat kadar haşlayın. Haşlanan brokoliyi süzgece alarak süzün ve 10 dakika bekletin. Suyu süzülen brokoliyi bir kaba alarak üzerine haşlanmış havuçları rendeleyin. Rendelenmiş kaşar peynirini de karışıma ekleyin. Tuz, limon ve zeytinyağını da ekleyerek iyice karıştırın. Mezeyi servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun. |