Oktay Usta Meze Tarifleri
06 Temmuz 2024

Oktay Usta Meze Tarifleri


Meze Nedir?

Meze, dünya mutfaklarında ve özellikle Orta Doğu ile Türk mutfaklarında, ana yemeklerin yanında servis edilen ve sofraların zenginliğini artıran lezzetli bir yan yemektir. Mezeler, farklı kültürlerde değişik isimlerle anılmaktadır. Bizim kültürümüzde "meze" olarak bilinirken, Fransa'da "ordövr", İspanya'da "tapas", İtalya'da "antipasta" gibi isimlerle bilinmektedir. Mezelerin, eski Türk mutfaklarından günümüze kadar ulaştığı bilinmekte olup, tam olarak nasıl ve nereden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir. Mezeler, hafif ve lezzetli olmaları, küçük porsiyonlar halinde servis edilmeleri ve ana yemekten bağımsız olarak sunulmaları nedeniyle oldukça popülerdir.

Oktay Usta İtalyan Mezesi Malzemeleri

  • 1 kase bezelye
  • 3 adet orta boy havuç
  • 3 adet orta boy patates
  • Yarım kase ufak doğranmış kornişon salatalık turşusu
  • İnce olarak kesilmiş 5-6 yaprak salam
  • Yarım kase ince dilimlenmiş kaşar peyniri
  • Yarım kase süzme yoğurt
  • 1 su bardağı mayonez
  • Tuz

Yapılışı

İlk önce patatesleri bir tencereye alarak üzerlerini aşacak şekilde su ekleyip yarım saat kadar haşlayın. Haşlanan patatesleri bir kaba alarak çatalla ezerek parçalayın. Patateslerin üzerine haşlanmış bezelyeleri ve küp doğranmış havuçları ekleyin. Daha sonra ince dilimlenmiş peyniri ve salamları da karışıma ilave edin. Süzme yoğurt ve mayonezi bir kaba alarak karıştırın ve diğer karışımları yoğurt-mayonez karışımına ekleyin. Tuzunu da ilave ederek karıştırın ve 45 dakika kadar buzdolabında soğutun. Soğuyan mezeyi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Oktay Usta Yoğurtlu Semizotu Mezesi Malzemeleri

  • 1 demet semizotu
  • 3 adet küçük boy domates
  • 1 adet orta boy salatalık
  • 1 adet orta boy taze soğan
  • Kaşar peyniri (küçük küpler halinde doğranmış)
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yarım limon
  • Tuz

Yapılışı

Domates, salatalık ve semizotunu bol suyla güzelce yıkayın ve süzülmesi için bir kaba alın. İyice süzüldükten sonra domates, salatalık ve semizotunu küp küp doğrayın. Semizotunu ince ince kıyın. Taze soğanı da kabuklarını soyduktan sonra ince ince doğrayın ve tüm sebzeleri karıştırın. Kaşar peynirini de doğrayarak karışıma ekleyin. Zeytinyağı, tuz ve limonu ilave ederek tüm malzemeleri harmanlayın. Mezeyi servis tabaklarına alarak sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Oktay Usta Deniz Börülcesi Mezesi Malzemeleri

  • Yarım demet deniz börülcesi
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım limon
  • Tuz

Yapılışı

Deniz börülcelerini kılçıklarından arındırmak için güzelce haşlayın. Haşlanan deniz börülcelerini soğuk suyun altına tutarak süzün ve 10 dakika kadar bekleyin. Deniz börülcelerinin kılçıklarını çıkarın. Temizlenen börülceleri bir kaba alarak üzerine sızma zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, limon ve tuz ilave edin. Tüm malzemeleri karıştırarak mezeyi dolaba alın ve yarım saat kadar soğutun. Soğuduktan sonra servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Oktay Usta Brokoli Mezesi Malzemeleri

  • Yarım kilo taze brokoli
  • 2 adet orta boy havuç
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yarım limon
  • Tuz
  • Bir kase kaşar peyniri rendesi

Yapılışı

Öncelikle taze brokoliyi güzelce yıkayın ve haşlanması için bir tencereye alın. Tencereye bir miktar su ekleyin ve yarım saat kadar haşlayın. Haşlanan brokoliyi süzgece alarak süzün ve 10 dakika bekletin. Suyu süzülen brokoliyi bir kaba alarak üzerine haşlanmış havuçları rendeleyin. Rendelenmiş kaşar peynirini de karışıma ekleyin. Tuz, limon ve zeytinyağını da ekleyerek iyice karıştırın. Mezeyi servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İzmir Meze Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Özel Meze Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Özel Meze Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Dere Otlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Dere Otlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Basit Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Basit Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Nedir? Tarifi ve Malzemeleri

Meze Nedir? Tarifi ve Malzemeleri

Ermeni Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ermeni Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Farklı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Farklı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri Portakal Ağacı

Meze Tarifleri Portakal Ağacı

Meze Tarifleri Haydari

Meze Tarifleri Haydari

Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Sıcak Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Sıcak Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Fasulye Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Avokado Meze Tarifi ve Malzemeleri

Avokado Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri