Acılı Meze Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Acılı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Acılı meze, kebapların yanında ve et yemekleriyle mükemmel uyum sağlayan bir mezedir. Bazı yörelerde salata olarak bile tüketilir. Kolay bir şekilde yapılan acılı meze sırasında bazı konulara dikkat edilmesi gerekir. En önemlisi, servis tabağında sulanmayan bir meze hazırlamaktır. Mezenin içindeki malzemeler küçük, yani mercimek tanesi kadar doğrandığından, malzemeleri doğradığınız sırada bunları ezmemeye dikkat etmelisiniz. Bunu sağlamanız için, doğrama sırasında keskin bir bıçak kullanmalısınız. Güneydoğu bölgemizde çok sık yapılan hatta yöresel mezeler arasında bulunan acılı meze, bu yörelerde ustalar tarafından satırla hazırlanır. Bu yüzden evde yaparken mutlaka keskin bir bıçağınız olmalı. Adı üstünde acılı meze, ancak acı sevmeyenler isterlerse tatlı olarak da hazırlayabilir. Bu mezenin malzemelerini mutlaka zamanında olmasına özen gösterin. Bu, daha lezzetli olmasına katkı yapar. Ana malzemesini domates oluşturduğundan, yazın bu mezeyi daha lezzetli yiyebilirsiniz. Şimdi yazın tarladan toplanmış domateslerle acılı ezme hazırlamaya başlayalım isterseniz.

Acılı Meze İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet orta boyda kuru soğan
  • 3 adet orta boyda domates
  • 2 adet acı yeşil biber
  • Birkaç dal taze nane
  • Birkaç dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • Yeteri kadar tuz

Acılı Meze Nasıl Yapılır?

Mezenin yapımı sırasında kullanacağınız domateslerin olgun olması, tarla domatesi olması daha lezzetli olmasına neden olur. Keskin bir bıçak kullanarak tüm malzemeleri mercimek büyüklüğünde doğrayacaksınız. Bunu yapmadığınızda acılı meze yapıyorum demeyin. Bazıları malzemeleri robottan çekerim diye düşünebilir. Ancak buna kalkışmamanızı öneririz. Bu şekilde malzemeler daha fazla sulanır. Acılı mezeyi ağız tadıyla yemeyi düşünüyorsanız, biraz zorluğa katlanmanız gerekiyor. Bıçağınız bile keskin olmazsa, malzemeler servis zamanına kadar sulanacaktır.

Domatesleri, kuru soğanı, yeşil biberi belirttiğimiz şekilde küçük doğrayın. Maydanoz ve naneyi de aynı şekilde kıyın. Bunları bir kaseye alın. İçine hafif sulandırdığınız biber salçasını ilave edin. Bu malzemeleri karıştırın. İçine nar ekşisini koyun. Gerçek nar ekşisi siyaha yakın bir renkte olur. Bunu kullanırsanız daha iyi olur. En son olarak acılı mezenin içine kırmızı pul biberi, sumak ve tuzu ilave edin. Sızma zeytinyağını ve limon suyunu koyduktan sonra acılı meze hazır hale geldi. Servis tabağına alarak, acılı mezeyi sofranızın baş köşesine koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nevreddin

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Acılı mezeyi yaparken robottan çekmeyi düşündüm ama malzemelerin fazla sulanacağından endişe ettim, sizce kesinlikle keskin bir bıçak mı kullanmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nevreddin,

Acılı mezeyi yaparken malzemelerin sulanmasını istemiyorsan kesinlikle keskin bir bıçak kullanmanı tavsiye ederim. Robot kullanmak bazen malzemelerin fazla sulanmasına neden olabilir ve bu da mezenin kıvamını etkileyebilir. Keskin bir bıçak ile malzemeleri ince ince doğrayarak daha iyi bir sonuç elde edebilirsin. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze

Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze

Çerkez Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tarama Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tarama Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pancar Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri