Meze Nasıl Yapılır? Meze, ana yemeklerden farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler, sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalıklar olarak bilinir. Yapılışları damak zevkine göre değişen ve en sevdiğiniz sebzelerden yapılabilen bu yemekler, kültürel olarak da farklılık gösterir. Mezeler doyumluk değil, tadımlık olarak adlandırılabilir. Her yörenin kültürüne göre farklı farklı tatlar ile yapılır. Meze Çeşitleri Mezeler, yaşanılan kültürel ortama veya yapılan programa göre ana yemeklerin yanında sofranın zenginliğini ve ihtişamını gösteren yemeklerdir. Genellikle ezme ve karışım şeklinde yapılmaktadır. Örneğin, rakı hayatta mezesiz içilmez. Mezelerin yapımında en çok kullanılan malzemeler arasında domates, yoğurt, acılı baharatlar, salata ürünleri ve ağırlıklı olarak sebzeler bulunmaktadır. Mezeler genellikle soğuk olarak servis edilir. Normalde sıcak mezeler de vardır, ancak soğuk mezeler lezzet olarak daha fazla tercih edilir. Popüler Meze Türleri
Türkiye'de meze denildiğinde akla gelen ilk yiyecekler salata, beyaz peynir, kavun, yoğurt ve sebzelerdir. Ancak meze olarak kullanılan çok geniş bir menüye sahibiz. Bu meze olarak kullandığımız ürünler arasında biber, lahana, yaprak sarması, çeşitli balıklar, zeytin ve zeytinyağlı yemekler de bulunmaktadır. Meze yapımı, karışımdan meydana gelen ve hemen her ürünle yapılmaya müsait yiyeceklerdir. Meze Sunumu ve Kültürel Önemi Meze, farklı lezzetlerle beraber karışım ile yapılan ve genel olarak soğuk sunumla yenilen, ana yemek öncesi hafif atıştırmalıklardır. Yaşanılan bölgenin kültürel özelliklerini yansıtan yemeklerdir. Genel olarak akşam yemeklerinde, içki ortamlarında ve eğlenceli toplantılarda hem sofranın zenginliğini hem de muhabbeti artıran özelliklere sahip mezeler, ana yemekten önce tüketilir. Meyveleri de meze kısmına koyan birçok insan vardır. Daha öncesinde meze sınıfında değilken zamanla meze bölümüne dahil olmuştur. Birçok tür meze çeşidi olmasına rağmen, zamanla bu çeşitlere yenileri de eklenmektedir. Meze Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Meze yapımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:
Bu adımlara dikkat edilerek yapılan mezeler, sofralarınızı daha zengin ve lezzetli hale getirecektir. |