Antakya Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Antakya Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Mezeleri

Antakya, Türkiye'nin en lezzetli ve çeşitli mezelerine ev sahipliği yapmaktadır. Antakya mutfağı, zengin bir tarih ve kültür mirası ile birleşerek, mezeleriyle de ön plana çıkar. Antakya'ya yolunuz düşerse, bu lezzetlerin tadına baktıktan sonra vazgeçilmezleriniz arasında yer alacaktır. Antakya'ya özgü meze çeşitleri arasında 25'ten fazla seçenek bulunmakta ve her biri birbirinden lezzetlidir. Bu makalede, evde kolayca hazırlayabileceğiniz dört çeşit Antakya mezesinin tarifini sunacağız. Bu mezeler; muammara, humus, acılı biber ezmesi ve Antakya usulü tarator. Bu mezeleri hazırlayarak, ailenizle birlikte bu eşsiz tatların keyfini çıkarabilirsiniz.

Muammara İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım su bardağı biber salçası
  • Yarım su bardağı domates salçası
  • 200 gr dövülmüş ceviz içi
  • 4 diş orta boy sarımsak
  • İki lokmalık kadar bayat ekmek içi
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam kimyon
  • Bir tutam nane
  • Bir tutam çemen otu
  • Bir su bardağı kadar zeytinyağı

Muammara Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir kap alın ve salçaları ve zeytinyağını ekleyin. Sonrasında cevizleri ve sarımsakları dövülmüş bir şekilde, bayat ekmekle birlikte ekleyerek karıştırın. Son olarak baharatları ekleyin ve iyice karıştırın. Kıvamı oluşana kadar karıştırmaya devam edin ve lezzetli bir şekilde tüketin. Afiyet olsun.

Humus İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir su bardağı kadar nohut
  • Bir çorba kaşığı kadar tahin
  • Bir çorba kaşığı kadar zeytinyağı
  • Bir çay bardağı kadar limon suyu
  • Bir tutam kimyon
  • Bir tutam tuz
  • Bir çay bardağı su

Humus Nasıl Yapılır?

İlk olarak nohutları kabuklarından ayırarak haşlayın. Sonrasında nohutları un haline gelene kadar ezin veya dövün. Ardından nohutları geniş bir kaba alın ve taze sıkılmış limon suyu, zeytinyağı ve tahini ekleyerek iyice karıştırın. Bir bardak suyu kaynatın ve kenara alın. Kabın içine tuz ve kimyon ekleyerek tekrar karıştırın. Kaynar suyu azar azar ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kıvamı elde edene kadar suyu eklemeye devam edin. Servis tabağına koyarak afiyetle tüketin. Afiyet olsun.

Acılı Biber Ezmesi İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir adet kırmızı acı biber
  • Bir çorba kaşığı biber salçası
  • Bir adet orta boy kuru soğan
  • 3 adet orta boy domates
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Bir tutam tuz
  • Yarım demet maydanoz

Acılı Biber Ezmesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir kap alın. İçine salça, zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyerek iyice karıştırın. Soğanları rendeleyin ve domatesleri çok küçük doğrayın. Zeytinyağının bulunduğu kaba doğranmış domatesleri ve rendelenmiş soğanları ekleyin ve karıştırmaya başlayın. Biber ve maydanozları ince ince doğrayarak kaba ekleyin ve tuzunu da ekleyerek iyice karıştırın. Kıvamı oluşana kadar karıştırdıktan sonra servis tabağına koyarak afiyetle tüketin.

Tarator İçin Gerekli Malzemeler

  • 200 gr tahin
  • Yarım demet maydanoz
  • 400 gr yoğurt
  • Bir su bardağı kadar ceviz
  • Bir tutam tuz

Tarator Nasıl Yapılır?

İlk olarak maydanozları çok ince doğrayın. Cevizleri ise ister robotta isterseniz de döverek un haline getirin. Geniş bir kap alın ve içine tahin, yoğurt, maydanoz, ceviz ve tuzu ekleyerek iyice karıştırın. Kıvamı oluşana kadar karıştırmaya devam edin. Servis tabağına alarak afiyetle tüketin. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Liyâkat

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Antakya mezeleri hakkında bu kadar bilgi verdikten sonra, acaba muammara yaparken cevizlerin taze olmasına dikkat etmeli miyim? Ya da humusun kıvamını tutturmak için nohutları ne kadar süre haşlamak yeterli olur? Bir de acılı biber ezmesinin acı oranını nasıl ayarlayabilirim? Tarator yaparken yoğurdun kıvamı nasıl olmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Liyâkat, mezeler hakkında sorduklarınızın hepsi gayet yerinde sorular. Muammara yaparken cevizlerin taze olmasına kesinlikle dikkat etmelisiniz; bayat cevizler tadını ve dokusunu olumsuz etkileyebilir. Humusun kıvamını tutturmak için nohutları en az 1-2 saat haşlamanız yeterli olur, ancak daha yumuşak olmasını isterseniz bu süreyi artırabilirsiniz. Acılı biber ezmesinde acı oranını ayarlamak için kullandığınız biberin cinsine ve miktarına dikkat edin; acısını azaltmak için biberlerin çekirdeklerini çıkartabilirsiniz. Tarator yaparken yoğurdun kıvamı yoğun ve süzme yoğurt olursa daha iyi sonuç alırsınız. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Meze Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Meze Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Dere Otlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Dere Otlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ara Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Ara Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etin Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Etin Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabaklı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri

Meze Tarifleri Oktay Usta

Meze Tarifleri Oktay Usta

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Meze Sofrası Tarifi ve Malzemeleri

Meze Sofrası Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Sıcak Meze Çeşitleri Nelerdir?

Sıcak Meze Çeşitleri Nelerdir?

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri