Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilmize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze çeşitleri, 25'i aşkın meze çeşitleri mevcuttur. Yolunuz Antakya'ya düşmüşse bu lezzetlerin tadına vardıktan sonra mübtalası olacaksınız. Antakya'nın tarihi doğal yapısının yanında, mezeleri ile de birleşerek vezgeçilmezleriniz arasına girecektir. Antakya yöresine has, mezelerinin hepsi birbirinden lezzetlidir, Fakat biz sizin için bir porsiyon tabakta oluşabilcek 4 çeşit mezelerin tarifini sunacağız. Böylelikle bu mükemmel tadları, sizde kendiniz evinizde hazırlayabilir ve ailenizle birlikte tadabilirsiniz. Sizinle paylaşacağımız mezeler sırasıyla; muammara mezesi, humus mezesi, acılı biber ezmesi ve son olarak antakya usulü taratör mezelerinin yapılışını sizlerle paylaşacağız bu şekilde bir porsiyon tabağında 4 çeşit mezeyi, afiyetle tüketebileceksiniz. Sırasıyla bu mezeler için gerekli malzemeleri ve yaplışlarını açıklaycak olursak;
Antakya Mezesi, Muammara İçin Gerekli Malzemeleri
Yarım su bardağı biber salçası
Yarım su bardağı domates salçası
200 gr dövülmüş ceviz içi
4 diş orta bot sarımsak
İki lokmalık kadar bayat ekmek içi
Bir tutam karabiber
Bir tutam kimyon
Bir tutam nane
Bir tutam çemen otu
Bir su bardağı kadar zeytinyağı
Yapılışı: Öncelikle genişçe bir kap alarak, ilk olarak salçaları ve zeytinyağını atınız. Sonrasında cevizleri dövülmüş bir şekilde ve aynı şekil sarımsakları dövülmüş bir şekilde bayat ekmekle birlikte atarak karıştırın ve son olarak, baharat ürünleri olan karabiber, kimyon, nane ve çemen otunu atarak iyice karıştırın. Kıvamı oluşana kadar karıştırın ve sonrasında lezzetli bir şekilde tüketebilir.
Afiyet olsun.
Antakya Mezesi, Humus İçin Gerekli Malzemeleri
Bir su bardağı kadar nohut
Bir çorba kaşığı kadar tahin
Bir çorba kaşığı kadar zeytinyağı
Bir çay bardağı kadar limon suyu
Bir tutam kimyon
Bir tutam tuz
Bir çay bardağı su
Yapılışı: İlk olarak nohutları, kabuklarından ayırılımış bir şekilde haşlayın. Sonrasında nohutları, un haline gelecek şekilde ezin veya dövün. Ardından nohutları, genişçe bir kaba atınız. Ardından taze sıkılmış limon suyunu, zeytinyağını ve son olarak da tahini ekleyerek iyice karıştırın. Ardından bir bardak suyu kaynatın ve köşede bekletin. Kabın içine tuzu ve karabiberi de katarak tekrardan karıştırın. Ardından kaynatmış olduğunuz kaynar suyu, azar azar dökerek karıştırın. Kaynar suyu, dökerken dikkat edin; bir kerede boşaltmayın. Tahin sert ve koyu olacağından karıştırırken yavaş yavaş dökünüz. Bu şekilde kıvamını oluşturana kadar suyunu dökerek karıştırın. Son olarak kıvamı gerçekleştikten sonra servis tabağına koyabilir ve tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun
Antakya Mezesi, Acı Biber Ezmesi İçin Gerekli Malzemeleri
Bir adet kırmızı acı biber
Bir çorba kaşığı biber salçası
Bir adet kuru soğan orta boy
3 adet domates orta boy
Yarım çay bardağı nar ekşisi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir tutam tuz
Yarım deste maydanoz
Yapılışı: İlk olarak genişçe bir kab alınız. Ardından içine salçayı, zeytinyağını ve nar ekşisini atarak iyice birbirine yedirecek bir şekilde karıştırın. Ardından soğanları rendeleyin ve domatesleri çok küçük olacak bir şekilde doğrayın. Ardından zeytinyağının bulunduğu kaba doğramış olduğunuz domatesleri ve rendelemiş olduğunuz soğanları atarak karıştırmaya başlayın. Ardından biber ve maydanozları ince bir şekilde ve robota vermeden kendiniz doğrayarak kaba aktarın ve son olarak tuzunu ekleyerek iyice karıştırın ve kıvamı oluşana kadar karıştırdıktan sonra servis tabağına koyabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Antakya Mezesi, Tarator İçin Gerekli Malzemeleri
200 gr tahin
Yarım deste maydanoz
400 gr yoğurt
Bir su bardağı kadar ceviz
Bir tutam tuz
Yapılışı: İlk olarak maydanozları çok ince ve ufacık olacak bir şekilde kıyımlayınız. Ardından cevizleride ister robotta istersenizde siz kendiniz döverek un haline getiriniz. Ardından genişçe bir kab alarak içine tahini, yoğurdu, maydanozları, cevizi ve son olarak da bir tutam tuz atarak iyice karıştırın. Bu şekilde kıvamı oluşana kadar karıştırın. Afiyetle yiyebilirsiniz.
Son Güncelleme : 02.11.2023 15:56:36
Antakya Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Antakya Mezeleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkelerin...
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek...
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin k...
Mangal Yanına Meze
Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m...
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşit...
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerl...
Soğan Mezeleri
Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler ...
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hatay Mezeleri
Mangal Yanına Meze
Atom Meze
Patlıcanlı Mezeler
Mantar Meze
Soğan Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Tahinli Meze
Antep Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Yunan Mezeleri
Tavuklu Mezeler
Antakya Mezeleri
Rum Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Balığın Yanına Meze
Yoğurt Mezeleri
Ermeni Mezeleri
Domatesli Meze
Meze Tarifleri Oktay Usta
Zeytinyağlı Mezeler
Meze Nedir
Balık Mezeleri
Popüler İçerik
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırland...
Tahinli Meze
Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi...
Antep Mezeleri
Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler...
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Tavuklu Mezeler
Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol...
Rum Mezeleri
Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfakları...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Kasım - 2023