Kumpir Mezeleri Kumpir, Anadolu'nun bazı kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı olarak kullanılsa da, aslında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılan bir yemektir. Temel olarak, özel fırınlarda pişirilen patatesin kabuğu yarılır. İç kısmını artırmak amacıyla bir başka patates de eklenir. İçine tuz ve tereyağı veya margarin eklenip karıştırılarak ezilir. Genellikle kabuğunun içinde servis edilir ve üzerine çeşitli mezeler ve soslar eklenir. Kumpir Mezeleri İçin Gerekli Malzemeler
Kumpir Mezeleri Nasıl Yapılır? Fırınınızı 250 dereceye ısıtınız. Patatesleri yıkayıp, kurulayarak tek tek alüminyum folyoya sarınız. Fırın ısınınca patatesleri en üst rafta ızgara üzerinde pişiriniz. Patateslerin pişip pişmediğini kürdan ile kontrol ediniz. Patatesler pişince bıçakla ortadan yarınız. Patatesin içine bir miktar tereyağı koyunuz. Çatalla patatesin kabuklarına zarar vermeden içini ezerek püre haline getiriniz. Daha sonra istediğiniz malzemeleri ekleyip karıştırınız. Son olarak arzunuza göre ketçap ekleyiniz. Ekstra Bilgiler Kumpir, özelleşmiş bir sokak lezzeti olup, çeşitli mezelerle zenginleştirilerek tüketilir. Kumpirin üzerine konulan mezeler, damak zevkine göre çeşitlendirilebilir. Örneğin; zeytin, Rus salatası, Amerikan salatası, havuç salatası, acı sos gibi malzemeler de eklenebilir. Ayrıca, kumpir hazırlarken patateslerin iyice piştiğinden emin olunmalıdır, aksi takdirde arzu edilen kıvam elde edilemez. Servis ederken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirmek, kumpire ekstra lezzet katar. |