Çeşitli Meze Tarifleri ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Çeşitli Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Çeşitli Meze Tarifleri

Mezelerin Önemi ve Hazırlanışı

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mezeler, genellikle soğuk servis edilen ve çilingir sofralarının vazgeçilmezidir. Meze çeşitleri, hazırlama zorluklarına göre farklılık gösterebilir; kimi basit ve hızlı, kimi ise biraz daha zahmetli olabilir. Ancak ister zahmetli ister basit olsun, mezeler hem sofralarda lezzet katmakta hem de sohbetler sırasında keyifli bir eşlikçi olmaktadır. İşte sizler için birkaç meze tarifi. Umarım beğenirsiniz.

Közde Patlıcan Salatası Malzemeleri

  • 5 adet yuvarlak patlıcan
  • 5 adet kırmızı biber
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

Patlıcan ve biberler harlı ateşte közlenir, kabukları soyulur ve küçük küçük doğranır. Soğan ve sarımsaklar da soyulup küçük küçük doğranarak patlıcan ve biberlerin içine eklenir. Son olarak tuz ve tercihe göre zeytinyağı eklenip tüm malzemeler karıştırılır ve soğuk olarak servis edilir.

Ezme Malzemeleri

  • 2 adet büyük boy domates
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet salatalık
  • 1 demet maydanoz
  • 8 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • Köri baharatı
  • Sumak
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • Tuz

Yapılışı:

Soğanlar yıkanıp soyulduktan sonra rondodan geçirilip bir kaba alınır. Biberler yıkanıp içi temizlenir ve rondoya koyulur. Üzerine yıkanmış maydanozlar, sarımsaklar, salatalıklar ve yıkanıp dörde bölünmüş domatesler ile salça eklenerek hepsi rondodan geçirilir. Rondodan geçen malzemeler soğanların üzerine eklenir. Son olarak yağ, tuz, sumak ve köri eklenerek iyice karıştırılır. Soğuk olarak servis edilir.

Barbunya Pilaki Malzemeleri

  • 1 su bardağı barbunya
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tane soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 tane domates
  • 1-2 tane yeşil biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 su bardağı su

Yapılışı:

Barbunyalar akşamdan sıcak suda ıslatılır. Bir tencere içerisine sıvı yağ eklenir. Soğanlar piyazlık doğranıp tencereye eklenir ve kavrulur. Üzerine, yemeklik doğranan domatesler ile salça ve biber de eklenerek kavurmaya devam edilir. Akşamdan ıslatılmış ve suyu süzülmüş barbunya, su ve tuz da eklenir ve barbunya piştikten sonra ocaktan alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilerek soğuk servis edilir.

Ev Yapımı Maraş Çemeni Malzemeleri

  • 1 kg. pul biber
  • 1 kg. kemikli yağlı et
  • 1 çorba kasesi dolusu sarımsak
  • 9'ar gram karabiber, kimyon, tarçın, yenibahar, çemen tozu
  • Toz karanfil
  • Kişniş
  • Zencefil
  • 250 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz

Yapılışı:

İlk önce etler iyice pişene kadar haşlanır. Derin bir kaba pul biber, baharatlar ve ezilmiş sarımsak ilave edilir. Etin suyu süzülerek malzemeler kek kıvamına gelene kadar, yavaş yavaş kaptaki malzemelere eklenir. Bir tavada tereyağı ve sızma zeytinyağı kızartılır ve kızgın halde karışıma eklenir. Son olarak tuz ayarı yapılır. Üzeri kapalı olarak 12 saat bekletilir. Beklemiş çemen kavanozlara koyularak buzdolabında saklanır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nurdane

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Patlıcanları közlerken kabuklarını soymakta zorlandım, siz de aynı sorunu yaşadınız mı? Herkese afiyet olsun!

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nurdane hanım, patlıcanların kabuklarını soymakta zorlanmanız gayet normal. Közledikten sonra patlıcanları bir poşete koyup 5-10 dakika bekletirseniz, kabuklarının daha kolay soyulduğunu göreceksiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze

Balık Yumurtasıyla Yapılan Meze

Güncel

Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Soğuk Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Soğuk Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Avokado Meze Tarifi ve Malzemeleri

Avokado Meze Tarifi ve Malzemeleri

Etin Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Etin Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri