Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Meze Çeşitleri

Meze Çeşitleri

Meze çeşitleri, meze yemeklerin yanında sunulan yemeklerden ayrı olarak sofrayı daha kalabalık ve daha ihtişamlı gösteren lezzetli başlangıçlardır. Hemen her yörenin kendisine ait meze tarifleri vardır meze tarifleri o yörelerin damak zevkine ve alışkanlıklarına göre değişiklik gösterir. Sebzeler ile peynir salam sosis ile yoğurt ile birçok meze çeşidi yapılabilir bunlardan bazıları,

Köz patlıcan mezesi için gerekli malzemeler

  • Dört adet patlıcan
  • Beş adet kırmızı biber
  • Bir adet soğan
  • 3-4 adet sarımsak
  • İki yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Köz patlıcan mezesi nasıl yapılır?


Patlıcan ve kırmızı biberleri ister közde ister ekmek fırınlarında isterseniz de kendi fırınınız da közleyiniz. Közlenen patlıcan ve biberlerin kabuklarını soyun ve bir tabağa alın diğer taraftan soğan ve sarımsaklar soyulur yıkanır ve çok küçük bir şekilde doğranır derin bir kâseye alınır üzerine közlenmiş patlıcan ve biberler küçük küçük doğranır ve iki yemek kaşığı zeytinyağı ile damak tadınıza uygun miktarda tuz atılır ve iyice tüm malzemeler harmanlanır. Meze hazır sunum tabağına alınır ve yemeklerin yanında servis edilir.

Kırmızı lahana mezesi yapımı için gerekli malzemeler

  • Bir adet orta boy kırmızı lahana
  • Yarım kilo kadar süzme yoğurt
  • İki yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir tatlı kaşığı pul biber ve nane
Kırmızı lahana mezesi nasıl yapılır?

Bu mezenin yapımına başlarken önce lahananın dıştaki kart yapraklarını atıyoruz ve lahanayı yıkıyoruz daha sonra kurulayıp derin bir kabın içerisine çok ince bir şekilde doğruyoruz piyasada bu şekilde doğrama aparatları var evinizde varsa bunları kullanmanız daha da kolaylık sağlayacaktır. Tüm lahana bu şekilde doğranınca bir tavaya iki yemek kaşığı zeytinyağı alınır ve üzerine bu lahanalar ilave edilip ocağa konur ocağın altı açılır. Lahanalar yumuşayana kadar kavrulur. Yumuşayıp sertliği gidince altı kapatılır ve bu sırada yoğurt sosu hazırlanır, yarım kilo süzme yoğurt kaşık ile derin bir kap da çırpılır lahanalar da soğuyunca yoğurdun üzerine ilave edilir ve karıştırılır. Tam karışınca sunum tabağına alınır ve üzeri için bir yemek kaşığı tereyağı ile pul biber nane bir sos tavasına alınır ve ocağa konulup altı açılır biber ve nane kavrulunca sunum tabağına aldığımız yoğurtlu lahananın üzerine dökülür ve tereyağı donmadan servis edilir.

Yoğurt soslu patates mezesi için gerekli malzemeler
  • 4-5 adet orta boy patates
  • Bir tutam maydanoz
  • Birkaç dal yeşil soğan
  • Pul biber, karabiber, tuz
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir su bardağı dolusu yoğurt
Yoğurt soslu patates mezesi nasıl yapılır?

Yoğurt sosu ile süslenen bu mezenin yapımı için öncelikle patatesleri yıkayıp derin bir tencereye alıyoruz ve üzerini kaynar su ile doldurup ocağa alın ve tam olarak haşlanıncaya kadar pişirin patatesler haşlanınca çıkarıp kabuklarını soyuyoruz ve derin bir kaba alıyoruz. Patates ezeceği yardımıyla iyice ezin. Üzerine bir kaşık tereyağı eritin ve ilave edin daha sonra maydanoz ve yeşil soğanları da ince ince kıyıp ekleyin. Damak tadınıza göre tuzunu da ekleyip iyice karıştırın ve daha sonra eliniz ile küçük parçalar alarak yuvarlayın ve servis tabağına alın. Tüm patatesli malzemeyi bu şekilde yuvarlayın ve tabağa aldıktan sonra bir bardak yoğurdu çırpıp patates toplarının üzerine yavaşça dökün. Son olarak biraz pul biber ve karabiber serpiştirin yoğurdun üzerine meze hazır afiyetle yiyin.

Son Güncelleme : 21.01.2024 00:34:00
Meze Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Meze Çeşitleri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Meze Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Meze İsimleri
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkelerin...
Kumpir Mezeleri
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Tarama Meze
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek...
Hatay Mezeleri
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin k...
Mangal Yanına Meze
Mangal Yanına Meze
Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m...
Atom Meze
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşit...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süsle...
Soğan Mezeleri
Soğan Mezeleri
Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler ...
Domates Kurusu Mezesi
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...

 

Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hatay Mezeleri
Mangal Yanına Meze
Atom Meze
Patlıcanlı Mezeler
Mantar Meze
Soğan Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Tahinli Meze
Antep Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Yunan Mezeleri
Tavuklu Mezeler
Antakya Mezeleri
Rum Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Balığın Yanına Meze
Yoğurt Mezeleri
Ermeni Mezeleri
Domatesli Meze
Meze Tarifleri Oktay Usta
Zeytinyağlı Mezeler
Meze Nedir
Balık Mezeleri
Popüler İçerik
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırland...
Tahinli Meze
Tahinli Meze
Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi...
Antep Mezeleri
Antep Mezeleri
Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Tavuklu Mezeler
Tavuklu Mezeler
Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024