Patlıcanlı Mezeler Çilingir sofralarının vazgeçilmezi olan mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitleri, çok basit hazırlanabilenlerin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşitleri de içermektedir. İster zahmetli ister basit olsun, mezeler hem çilingir sofrasında bir lezzet hem de sohbet esnasında eğlenceliktir. Bu makalede, denediğim ve çok beğendiğim birkaç patlıcanlı meze tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım beğenirsiniz. Babagannuş Malzemeleri
Babagannuş Nasıl Yapılır? Patlıcanlar közlenerek kabukları soyulur ve geniş bir kaba alınarak üzerine bir limonun suyu eklenir. Bir gece buzdolabında bekletilir. Aynı şekilde yoğurt da bir süzgece alınarak suyunun tamamen süzülmesi için bir gece buzdolabında bekletilir. Daha sonra bekletilen patlıcanlar kabın içinden alınarak derin bir kabın içine küçük küçük doğranır. Zeytinyağı ile maydanoz haricindeki tüm malzemeler de patlıcana eklenir ve karıştırılır. Servis tabağına alınan mezenin üzerine zeytinyağı dökülür ve maydanoz ile süslenerek soğuk olarak servis edilir. Közlenmiş Patlıcan Mezesi Malzemeleri
Közlenmiş Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır? Soğanlar soyularak küp şeklinde doğranır ve bir tava içerisinde zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğanların içine ince ince doğranmış biberler ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Biberler de kavrulunca, üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler eklenir ve domatesler pişinceye dek kavurma işlemine devam edilir. Son olarak, közlenip soyularak ince ince doğranmış patlıcanlar da tavaya eklenir ve 5 dakika daha pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak servis edilir. Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Malzemeleri
Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır? Patlıcanlar közlenip soyulur ve varsa sıkılarak suyu süzülür. Sarımsaklar tuz ile ezilerek yoğurtla karıştırılır ve dileğe göre içine mayonez koyulur. Patlıcanlar küçük küçük doğranarak karışıma eklenir. Tüm malzemeler karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzeri pul biber ve zeytinyağı ile süslenerek soğuk servis edilir. Zeytinyağlı Patlıcan Mezesi Malzemeleri
Zeytinyağlı Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır? Patlıcanlar küp şeklinde kesilerek tuzlu suda bekletilir. Daha sonra patlıcanlar suyun içinden alınarak iyice süzülür. Bir tava içinde sıvı yağ ile doğranmış patlıcanlar kızartılır ve kağıt havlunun üzerine alınır. Başka bir tavada kare doğranmış soğan ve sarımsaklar altın rengini alana kadar zeytinyağı ile kavrulur. Kabuğu soyularak küçük küçük doğranmış domatesler ile salça da soğanlara eklenir. Şeker, tuz ve sıcak su da eklenerek kısık ateşte yaklaşık 10 dakika pişirilir. Son olarak kızartılmış patlıcanlar da eklenir ve 5-10 dakika daha pişirilir. Ilık veya soğuk servis edilir. |