Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Mezeler

Çilingir sofralarının vazgeçilmezi olan mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitleri, çok basit hazırlanabilenlerin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşitleri de içermektedir. İster zahmetli ister basit olsun, mezeler hem çilingir sofrasında bir lezzet hem de sohbet esnasında eğlenceliktir. Bu makalede, denediğim ve çok beğendiğim birkaç patlıcanlı meze tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım beğenirsiniz.

Babagannuş Malzemeleri

  • 5 adet patlıcan
  • 1 adet limon
  • 1 çay bardağı tahin
  • 5 diş sarımsak
  • 3,5 su bardağı yoğurt
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • 3-4 dal maydanoz

Babagannuş Nasıl Yapılır?

Patlıcanlar közlenerek kabukları soyulur ve geniş bir kaba alınarak üzerine bir limonun suyu eklenir. Bir gece buzdolabında bekletilir. Aynı şekilde yoğurt da bir süzgece alınarak suyunun tamamen süzülmesi için bir gece buzdolabında bekletilir. Daha sonra bekletilen patlıcanlar kabın içinden alınarak derin bir kabın içine küçük küçük doğranır. Zeytinyağı ile maydanoz haricindeki tüm malzemeler de patlıcana eklenir ve karıştırılır. Servis tabağına alınan mezenin üzerine zeytinyağı dökülür ve maydanoz ile süslenerek soğuk olarak servis edilir.

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Malzemeleri

  • 2 adet yuvarlak patlıcan
  • 2 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 5 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Közlenmiş Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır?

Soğanlar soyularak küp şeklinde doğranır ve bir tava içerisinde zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğanların içine ince ince doğranmış biberler ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Biberler de kavrulunca, üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler eklenir ve domatesler pişinceye dek kavurma işlemine devam edilir. Son olarak, közlenip soyularak ince ince doğranmış patlıcanlar da tavaya eklenir ve 5 dakika daha pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak servis edilir.

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Malzemeleri

  • 2 adet patlıcan
  • 1 diş sarımsak
  • 4,5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 çorba kaşığı mayonez
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kırmızı toz biber
  • Zeytinyağı

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır?

Patlıcanlar közlenip soyulur ve varsa sıkılarak suyu süzülür. Sarımsaklar tuz ile ezilerek yoğurtla karıştırılır ve dileğe göre içine mayonez koyulur. Patlıcanlar küçük küçük doğranarak karışıma eklenir. Tüm malzemeler karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzeri pul biber ve zeytinyağı ile süslenerek soğuk servis edilir.

Zeytinyağlı Patlıcan Mezesi Malzemeleri

  • 700 gram tombul patlıcan
  • Sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 büyük boy domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kaynar su

Zeytinyağlı Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır?

Patlıcanlar küp şeklinde kesilerek tuzlu suda bekletilir. Daha sonra patlıcanlar suyun içinden alınarak iyice süzülür. Bir tava içinde sıvı yağ ile doğranmış patlıcanlar kızartılır ve kağıt havlunun üzerine alınır. Başka bir tavada kare doğranmış soğan ve sarımsaklar altın rengini alana kadar zeytinyağı ile kavrulur. Kabuğu soyularak küçük küçük doğranmış domatesler ile salça da soğanlara eklenir. Şeker, tuz ve sıcak su da eklenerek kısık ateşte yaklaşık 10 dakika pişirilir. Son olarak kızartılmış patlıcanlar da eklenir ve 5-10 dakika daha pişirilir. Ilık veya soğuk servis edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Meze Tarifleri Oktay Usta

Meze Tarifleri Oktay Usta

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Özel Meze Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Özel Meze Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Haydari Meze Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri

Güncel

Soğuk Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Soğuk Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meze Sofrası Tarifi ve Malzemeleri

Meze Sofrası Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Meze Çeşitleri Nelerdir?

Sıcak Meze Çeşitleri Nelerdir?

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Meze İsimleri Meze Türleri ve Tarifleri

Meze İsimleri Meze Türleri ve Tarifleri

Meze Tarifleri Portakal Ağacı

Meze Tarifleri Portakal Ağacı

Tahinli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tarama Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tarama Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Pratik Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Sıcak Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kabaklı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Meze Tarifi ve Malzemeleri

Basit Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Basit Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifleri ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifleri ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Domates Kurusu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kumpir Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kumpir Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri